KOLLUM – Woensdagavond 4 december was de zaal van theater De Colle gevuld met Top 2000-liefhebbers en de vraag waarom een rector van een universiteit zich bezighoudt met de statistiek van deze Top 2000. Professor dr. Elmer Sterken legde in een kleurrijk verhaal aan de bezoekers uit waarom hij er zo in geïnteresseerd is geraakt. De heer Sterken is statisticus en doet dit als hobby naast zijn werk aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is acht jaar rector magnificus geweest en mocht in die periode vanuit zijn werk bekende personen vereren met een eredoctoraat, zoals Desmond Tutu en anderen. Vooral het winnen van de Nobelprijs door Ben Feringa was voor hem een zeer bijzonder moment.
De heer Sterken vertelde dat de Top 2000 in 1999 is bedacht door oud-RUG-student Kees Toering, vanwege de overgang naar het jaar 2000. In de afgelopen 25 jaar hebben in totaal 4790 nummers in deze lijst gestaan. Een paar bands komen met veel nummers in de lijst voor, zoals The Beatles met 58 nummers, The Rolling Stones met 46 nummers, en zowel ABBA als Queen met elk 39 nummers. In de tweede helft van de avond werd de heer Sterken geïnterviewd door Bouke Koning. Bouke verraste de heer Sterken met het nummer van De Hûnekop, Wy Kam Fram Fryslân. Dit nummer stond vorig jaar zeer hoog in het Friese deel van de Top2000, net als In Nije Dei van De Kast. De heer Sterken toonde het stemgedrag van Fryslân en Kollum van vorig jaar.
Opvallend is dat de Top 2000 een vrij conservatieve lijst is, waarbij de top vooral wordt gedomineerd door witte mannen (die inmiddels op leeftijd zijn). Muziek uit de jaren 60 en 70 komt het meest voor. De avond werd afgesloten met een goed doel dat door de spreker werd gekozen. Deze keer was dat het UAF, een organisatie die ondersteuning biedt aan gevluchte studenten. De bezoekers doneerden samen een bedrag van €215,65.