FRYSLÂN – Vanaf het einde van komende nacht komen er in het westen en noordwesten zware windstoten voor, die zich in de loop van maandagochtend over het hele land uitbreiden. De windstoten komen uit een noordwestelijke richting. Met name in de tweede helft van de ochtend heeft het noordwesten van het land te maken met zeer zware windstoten van 90-110 km/uur.
In het (noord)westelijk kustgebied, mogelijk ook rondom het IJsselmeer, komen dan zeer zware windstoten van 100-120 km/uur voor. Voor Noord-Holland, Fryslân en het Waddengebied is hiervoor een code oranje van kracht. Dieper landinwaarts worden zware windstoten van 75-90 uur verwacht, hiervoor geldt een code geel. Met name het verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. Maandagmiddag nemen de windstoten geleidelijk weer af.
”Dit wordt echt wel een storm”, verwacht NOS-weerman Gerrit Hiemstra. Aan zee en op het IJsselmeer rekent hij op windkracht 9. De zwaarste windstoten zullen zich voordoen in het kustgebied vanaf Terschelling zuidwaarts.
De Oosterscheldekering sluit als het waterpeil hoger is dan 3 meter boven NAP. Rijkswaterstaat verwacht morgen bij de zuidkant van de kering een maximale waterstand van 3,20 boven NAP. Als die voorspelling uitkomt, is het de hoogste waterstand in bijna tien jaar tijd.
Genoemd naar Corrie van Dijk
Sinds 2019 krijgen stormen in Nederland een naam. De lijst met namen is opgesteld in samenwerking met de Britse weerdienst Met Office en Met Éireann uit Ierland. De eerste naam die Nederland heeft ingebracht voor het seizoen van 2021-22 is Corrie. Die naam verwijst naar Corrie van Dijk, die in 1964 als eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI ging werken.