De toekomst van de Oudheidkamer in Kollum heeft in het verleden wel eens aan een zijden draadje gehangen. In 2012 leek het doek zelfs definitief te vallen. Gelukkig stelden ChristenUnie en FNP zich toen vierkant achter het museum en werd het van sluiting gered. Inmiddels is het team van vrijwilligers en bestuur volop bezig met het maken van nieuwe exposities. Met als grootste ambitie om het verhaal van de Kollumer Oproer te vertellen. De ChristenUnie fractie van Kollumerland was er vrijdag op bezoek en sprak met de bestuursleden Oebele Vries, Anke Smit en Lucas Casimir.
Het afgelopen jaar was de tentoonstelling over schaatster Foekje Dillema uit Burum een grote klapper. Nadat een groot artikel in de Volkskrant werd gepubliceerd, kwamen mensen uit het hele land de expositie bekijken.
Oebele Vries kan beeldend vertellen over de roerige beginjaren van het museum toen de burgemeester voorzitter was, de wethouder secretaris en een ambtenaar financiën de penningen beheerde. Vanaf 1960 was er een museum in oprichting, maar pas in 1980 werden de stukken geëxposeerd. Eerst in het voormalig gemeentehuis, later in het oude postkantoor aan de Eyso de Wendtstaat.
Op het programma voor dit jaar staat een expositie over Esonstad, een oude veste aan de rand van de toenmalige Lauwerszee. Op oude kaarten is de plaats nog te zien. Een werkgroep is nog druk bezig met het maken en inrichten van de tentoonstelling.
De oudheidkamer is door de jaren heen veranderd. “We proberen zoveel mogelijk het verhaal te vertellen,” zegt Vries. “Dat willen we ook doen met Kollumer Oproer want dat is een spannend verhaal. Over de opstand van oranjegezinde Kollumers tegen patriotten. We doen dat samen met het Admiraliteitshuis in Dokkum en Markant, een verband van musea in Noordoost Fryslân.” Wanneer de expositie rondom het Kollumer Oproer klaar zal zijn, weet het bestuur nog niet. Maar ze nemen soms al een voorschot. Onder het pand van de dierenspeciaalzaak van Numan aan de Voorstraat bevind zich de oude gevangenis ‘it Hûnnegat’ waar oranjegezinden werden opgesloten. Bezoekers van de Oudheidkamer nemen geregeld ook een kijkje in deze oude gevangeniscel.