Waterbedrijf Vitens, TNO en Streeklaboratorium Kennemerland hebben een chip ontwikkeld, waarmee kan worden vastgesteld of er al dan niet legionella in water aanwezig is. Deze vinding is baanbrekend, omdat het de eerste en enige methode ter wereld betreft die in één keer (binnen één dag) uitsluitsel geeft over de aanwezigheid, status (dood of levend) en de virulentie (het ziektemakend vermogen) van legionella in water. Voorheen kon pas na 12 á 13 dagen definitief worden vastgesteld of er daadwerkelijk een legionellabacterie aanwezig was in water, waarbij de virulentie als ook de status onbekend bleven. De chip, ook wel “lab-on-a-chip” genoemd, maakt gebruik van nieuwe kennis over het DNA van legionella.
Prof. dr. ir. W.G.J. van der Meer, directeur laboratorium en procestechnologie van Vitens: “Met deze chip kunnen we echt ontzettend veel meer op het gebied van legionella-onderzoek dan voorheen. Vergelijk het met een populatie criminelen. Voorheen wisten we pas na twee weken of het criminelen waren. Nu weten we dat binnen één dag, en kunnen we ook nog aangeven of het autodieven of moordenaars zijn”.
Vitens, TNO en Streeklaboratorium Kennemerland startten hun samenwerking in 2004. Hierbij bundelden de drie partijen kennis met betrekking tot drinkwater: praktijkkennis over drinkwaterinfrastructuur, monstername, de ontwikkeling van nieuwe microbiologische analysetechnieken en de rol van drinkwater in patiëntenzorg.
Rik Thijssen, Business Development Manager bij TNO Quality of Life: “Een heel goed voorbeeld van het koppelen van nieuwe technologie aan markt-relevante toepassingen. De samenwerking met Vitens en nu ook met Streeklaboratorium Kennemerland loopt zeer voorspoedig en we zijn overtuigd van het belang van deze doorbraak in de diagnostiek”.
Op dit moment wordt hard gewerkt aan het operationeel maken van de uitvinding. De “lab-on-a-chip” zal naar verwachting in 2007 commercieel beschikbaar zijn.