Staatsbosbeheer verwacht komend voorjaar al bijzondere veranderingen rond de Leien, met name in het natuurgebied De Putten tussen Eastermar en De Tike. Door de herinrichting en een peilwijziging is het nu mogelijk nieuwe en natte natuur te realiseren, waardoor soorten die nu vooral langs de oeverzone van de Leien leven direct kunnen profiteren. Het is een opsteker voor soorten van natte graslanden en moerassen zoals waterspitsmuis, otter, snoek, blauwborst, rietzanger, roerdomp en de bruine kiekendief . Recent is Wetterskip Fryslân begonnen met de herinrichting van de polder tussen Eastermar en de Tike. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van de gebiedscommissie centrale as en kwam in een stroomversnelling door noodzakelijke maatregelen voor kadeversterking van de Friese boezem. Staatsbosbeheer gaat na de inrichting en de peilwijzigingen de natte natuur beheren.
Wetterskip Fryslân en Staatsbosbeheer werken hier samen aan een vitale Friese boezem, die het waterschap ruimte biedt om water tijdelijk op te vangen bij extreme regenval. Door de maatregelen kan de graslandpolder zich ontwikkelen naar een soortenrijk moerasgebied verwacht Boswachter Jeffrey Huizenga. “De vernatting biedt kansen voor robuuste riet- en moeraslanden, belangrijk leefgebied voor bijzondere planten en dieren, zoals noordse zegge, dotterbloem en de rietorchis. Rond het open water van de Leien zijn veel kansen voor nieuwe paaigebieden voor vissen. En dit trekt bijzondere viseters aan, zoals otter, visarend, roerdomp en lepelaar!
In het project is nadrukkelijk rekening gehouden met de aanwezige natuurwaarden. Zo is het westelijk deel van de polder, dat bekend staat als het reservaat De Putten niet direct gekoppeld aan het boezempeil. Dit deel van de polder blijft een zomerpolder met een overloopfunctie bij hoge waterstanden van de boezem. We verwachten dat hier de bloemrijke hooilanden met beschermde soorten, zoals waterdrieblad en rietorchis behouden blijven en zelfs uitbreiden. Door een hoger zomerpeil kan ook hier de natuurkwaliteit van de graslanden toenemen. Ook bedreigde weidevogels, zoals grutto, zomertaling, watersnip en slobeend kunnen profiteren met het juiste beheer. Vanaf volgend voorjaar zijn de eerste ontwikkelingen van de nieuwe natuur al te zien. Het prachtige Kroesepad van Eastermar naar De Tike blijft toegankelijk voor wandelaars en er wordt een nieuw parkeerterrein aangelegd aan het begin van de Mienskerwei.