De nu zo rustiek en welvarend ogende Friese dorpen Paesens, Moddergat en Wierum waren 3 generaties geleden het toneel van een harde strijd om het bestaan. Dorpen die leefden van de visserij. De ramp van 1883 waarbij 83 vissers uit Paesens en Moddergat omkwamen in een storm dompelden de dorpen in diepe rouw.
Het betekende niet het einde van de visserij maar wel de overgang naar een nieuwe tijd. De eens zo bloeiende visserij kreeg het steeds moeilijker. De armoede nam toe. In de jaren 20 van de vorige eeuw werd een nieuwe bron van inkomsten gevonden in de garnalenvisserij. In 1924 werd de garnalendrogerij aan de Mokselbankwei in Moddergat opgericht waar 40 mensen werk vonden. Op zee voeren jaarlijks zo’n 7 schepen. Omdat de drogerij veel stank met zich mee bracht werd het fabriekje aan de rand van het dorp gebouwd. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan de garnalenvisserij in Moddergat omdat de ‘haven’ op last van de overheid werd gesloten.
Het fabriekje staat er nog steeds. Een prachtig gerestaureerd bezoekerscentrum is het geworden. De CDA delegatie werd er hartelijk ontvangen en kreeg uitleg over de toekomstplannen van het garnalenfabriekje dat ondertussen in veilige handen is van museum ’t Fiskershúske. Een plek die inmiddels al werk en werkervaring heeft opgeleverd met de bouw van een replica van de Wierumer Aek en een reddingsroeiboot. Op dit moment zijn er vergevorderde plannen voor het bouwen van een museumwerkplaats.
Europese subsidie is al binnen, en met de CDA-delegatie werd nagedacht hoe het restant gefinancierd kan worden. Het binnenterrein met garnalenfabriekje en museumwerkplaats moet plaats bieden voor tal van activiteiten zoals demonstraties van oude ambachten, braderieën, kleinschalige theater en -dansvoorstellingen etc. Een prachtige uitdaging.