Carbidschieten op zondagse Oudjaarsdag, mag dat? · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Carbidschieten op zondagse Oudjaarsdag, mag dat?

maandag 09 oktober 2023

REGIO – Carbidschieten is een eeuwenoude regionale traditie die diepgeworteld is in de ‘mienskip’ van Noordoost-Fryslân. Om deze traditie veilig en met minimale overlast te behouden, zijn er strikte regels vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordeningen van gemeentes. RTV NOF vroeg bij gemeentes hoe de regels aankomende oudejaarsdag zijn aangezien deze nu op een zondag valt.

Noardeast-Fryslân 

”In Noardeast-Fryslân is carbidschieten alleen toegestaan op Oudejaarsdag, mits er een geldige ontheffing is verkregen. De burgemeester heeft aangewezen dat carbidschieten tussen 06:00 uur en 22:00 uur moet plaatsvinden, en dit geldt voor specifieke locaties. Het is belangrijk op te merken dat tijdens Oudejaarsdag, ondanks de viering op een zondag, dezelfde regels van toepassing zijn als op andere dagen”.

Individuen die van plan zijn carbidschieten te organiseren, moeten hiervoor vóór 15 oktober een aanvraag indienen. Na deze datum wordt beoordeeld of de voorgestelde locatie geschikt is en of er eventuele aanvullende afspraken nodig zijn. Meer informatie is hier te vinden op de gemeentelijke pagina.

Schriftelijke vragen SGP over carbidschieten

Op woensdag 27 september jl. verscheen er een bericht in de huis-aan-huis krant gericht aan de bewoners van Dantumadiel. Hierin werden mensen uitgenodigd om zich te melden als ze van plan zijn te carbidschieten, een feest te organiseren, of andere activiteiten te plannen tijdens de jaarwisseling.

‘Dit jaar valt de jaarwisseling op een bijzondere dag, namelijk van zondag op maandag. Aangezien Oudejaarsdag op een zondag valt, heeft de SGP in de gemeente Dantumadiel enkele schriftelijke vragen gesteld aan het college. Welke regels zijn van toepassing op carbidschieten wanneer Oudejaarsdag op een zondag valt? Valt carbidschieten onder de categorie ‘evenementen’ en dus onder het ‘Evenementenbeleid 2022-2026’? Graag enige toelichting hierop. Hoe moet artikel 2.8.9 worden geïnterpreteerd met betrekking tot carbidschieten op zondag?

In het geldende ‘Evenementenbeleid 2022-2026’ worden de regels en voorschriften met betrekking tot evenementen beschreven. Dit beleid speelt een belangrijke rol bij het beoordelen van de situatie rondom carbidschieten tijdens speciale dagen zoals Oudejaarsdag.

2.8.9 Evenementen op zon- en feestdagen

Organisatoren moeten voor het organiseren van een evenement op zon- en feestdagen (dat plaatsvindt voor 13.00 uur) een ontheffing aanvragen voor het organiseren van een (belastend) evenement. Deze ontheffing kan door de burgemeester worden verleend. Er is sprake van een belastend evenement op zondag als het evenement niet speciaal voor godsdienst of levensovertuiging is en er geluid wordt gemaakt dat 200 meter verderop te horen is.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?