Buurtbemiddeling is al twintig jaar op succesvolle wijze actief in Nederland en start binnen-kort ook in de gemeenten Dantumadiel en Dongeradeel. Iedereen heeft wel eens last van zijn buren, maar het wordt pas een probleem als het overlast is. Dreigen met juridische stappen is meestal niet de basis voor een goede verstandhouding. In de praktijk blijkt dat een gesprek het meeste oplevert.
Lukt het bewoners zelf niet in een goed gesprek tot een oplossing te komen, dan kan Buurtbemiddeling worden ingeschakeld. Twee onpartijdige, getrainde vrijwilligers bemiddelen in een gezamenlijk gesprek bij conflicten tussen buren of wijkbewoners. Deze vrijwilligers helpen de ruziënde partijen weer met elkaar in contact te komen en samen een oplossing te vinden voor de overlast of ruzie. Buurtbemiddeling wordt ingezet bij geluidsoverlast, overhangende takken, erfafscheidingen, stankoverlast, pesterijen en dergelijke. Alleen wanneer een situatie ook daadwerkelijk via Buurtbemiddeling is te verbeteren, worden beide partijen voor een gesprek uitgenodigd. Als beide partijen het voordeel inzien van een bemiddeling, vindt bemiddeling plaats op een neutrale plek. Samen met de twee getrainde vrijwilligers worden er oplossingen gezocht die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. Op dit moment komen alle klachten over buren of wijkbewoners vaak terecht bij de politie en woningcorporaties. Klachten die niets te maken hebben met criminaliteit of met gebreken aan het huurhuis kunnen straks naar Buurtbemiddeling.
Getrainde vrijwilligers
Stichting Welzijn het Bolwerk is op zoek naar vrijwilligers, die een gecertificeerde opleiding willen volgen. De vrijwillige buurtbemiddelaars dragen bij aan de leefbaarheid in wijken en dorpen. Deze vorm van actief burgerschap geeft voldoening voor de vrijwilligers. Het is fijn dat mensen na de bemiddeling weer beter met elkaar kunnen omgaan, dankzij de bijdrage van een buurtbemiddelaar. Spreekt dit u aan, u bent ouder dan 18 jaar; u kunt goed luisteren; heeft een neutrale en onpartijdige houding; benadert mensen op een open en positieve manier, dringt eigen waarden en normen niet op aan anderen, staat open voor en respecteert mensen uit andere culturen.
U bent bereid de gecertificeerde training te volgen! Wilt u meer informatie of heeft u inte-resse aan de slag te gaan als buurtbemiddelaar? Meld u aan voor 20 januari 2018. Voor informatie of aanmelden: Abbas Faegh, tel. 0519 – 292223, a.faegh@het-bolwerk.eu en Stichting Welzijn Het Bolwerk.