Maandag 19 mei en dinsdag 20 mei doen Belgische ondernemers op gebied van streekproducten en toerisme Noordoost-Fryslân aan. De burgemeesters Gerbrandy van Achtkarspelen, Van Bekkum van Smallingerland en Ter Keurs van Tytsjersteradiel ontvangen de Belgische delegatie afkomstig uit de regio Meetjesland, gelegen in het noordoostelijk deel van Oost-Vlaanderen. Vorig jaar was een eerste excursie, waarbij de Belgen de ondernemers uit De Friese Wouden van adviezen voorzagen. Nu kijken ze of de Friezen er iets mee hebben gedaan. Ze krijgen ondermeer een lunch, workshop en gastronomische demonstratie met typische kruiden uit de streek, en ze doen diverse B&B’s aan waar ze ook overnachten. In juni is het tegenbezoek gepland en gaan de Friezen op bezoek bij de Belgen.
Anderhalf jaar geleden heeft de eerste uitwisseling plaatsgevonden. Thema van toen en nu is ‘streekproducten met een verhaal’. In beide bezoeken aan De Friese Wouden en aan Meetjesland werden over en weer serieuze analyses uitgevoerd om sterkte en zwakten en kansen en bedreigingen in kaart te brengen, in de marketing ook wel bekend als SWOT-analyses. Vervolgens brachten ze aan elkaar adviezen uit om de eigen streekproducten beter te laten profileren. Tip van de Belgen was om iets met de typische kruiden uit De Friese Wouden te doen en de rijke cultuurhistorische achtergrond ervan in dit gebied. “Ze sloegen de spijker op zijn kop. Wat een frisse blik al niet kan doen. Samen met De Kruidhof in Buitenpost, Herberg van Smallingerland in Rottevalle, Restaurant De Pleats in Burgum en Krûdwiizer in Noard-Burgum hebben we de Wâldpyk kruidentour ontwikkeld. We zijn benieuwd of het hen bevalt”, aldus Henk Pilat van Stichting Wrâldfrucht, eigenaar van streekkeurmerk Wâldpyk.
Nu zijn de Belgen dus voor een tweede maal op werkbezoek in Noordoost-Fryslân. Vanochtend ontving burgemeester Gerben Gerbrandy hen in De Kruidhof in Buitenpost. Daar kregen ze een ‘kruidige lunch’ voorgeschoteld. Vervolgens gingen ze met verhalenverteller Jan de Boer over De Kruidhof waarbij Jan bijzondere verhalen en wetenswaardigheden vertelde over streekproducten uit De Friese Wouden, zoals de Gagel, de Chichorei en het Bintsje. Het Bintsje is één van de aardappelrassen die door schoolmeester Kornelis Lieuwes de Vries uit Sumar is geselecteerd. Het Bintsje is dermate veel gebruikt voor de Belgische frieten, dat veel Vlamingen denken dat het een Belgisch streekproduct is. Na de bijzondere verhalen proefden de Belgen van diverse lekkernijen van deze streekproducten tijdens de Wâldpyk-borrel bij Cadeau- en streekproductenwinkel Op ‘e Stâl in Buitenpost. Daarna verspreidden de Belgen zich over Noordoost-Fryslân. Gastengilde-ondernemers Minke van Schouten van It Dreamlân in Kollumerpomp, Jantiene Broersma van Wijngaard De Frysling in Twijzel, Huub van der Meeren van B&B Lytshuis Zilver in Paesens en Bianca Waamelink van B&B BinnenInn Buitenuit in Metslawier namen hen mee en presenteerden hun accommodaties. Maandagavond sluiten ze de eerste dag af met een demonstratie ‘gastronomisch gebruik van verse kruiden’ bij de Herberg van Smallingerland en een 4-gangen Wâldpyk-diner met verse kruiden. Burgemeester Tjeerd van Bekkum van de gemeente Smallingerland heet hen welkom in Smallingerland.
Vandaag, 20 mei, na een streekeigen ontbijt, bezoeken ze De Pleats in Burgum. Hier gaan ze met Tjitske Postma van de Krûdwiizer het landschap in op zoek naar verse kruiden. Hiervan maken ze in De Pleats iets lekkers en krijgen ze een streekeigen lunch op basis van diverse kruiden. Na een afsluitend woord van burgemeester Eric Ter Keurs van de gemeente Tytsjerksteradiel wordt de terugreis naar België aanvaard. De workshop, wandeling, lunch, diner en verhalen rondom kruiden maken onderdeel uit van de Wâldpyk kruidentour:www.kruidentour.nl Het project is een uitwisseling in het kader van het Europese Leader-programma.