Burgemeester Agricola stopt in Dantumadiel; wordt waarnemend burgemeester De Fryske Marren · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Burgemeester Agricola stopt in Dantumadiel; wordt waarnemend burgemeester De Fryske Marren

maandag 21 oktober 2024

DAMWALD – Commissaris van de Koning Arno Brok heeft Klaas Agricola beëdigd als waarnemend burgemeester van gemeente De Fryske Marren. Agricola, op dit moment nog burgemeester van de gemeente Dantumadiel, volgt Fred Veenstra op die op 19 november 2024 wordt geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Smallingerland.

Moeilijk besluit

‘Een heel moeilijk besluit. Want ik laat het prachtige Dantumadiel achter me,’ zegt Agricola. Tegelijk maakt zijn weloverwogen keuze de cirkel rond. ‘De familiehistorie van mijn vrouw en mij ligt in De Fryske Marren. En ik ben mijn werkzame leven in deze gemeente begonnen.’ Waarnemend burgemeester zijn van De Fryske Marren ziet Klaas Agricola als een mooie afsluiting van zijn carrière. ‘Ik vind het een eer dat ik hiervoor ben gevraagd.’

Op 4 november aanstaande zal Agricola starten. Hij blijft aan tot de benoeming van een nieuwe Kroonbenoemde burgemeester van De Fryske Marren. Die benoeming vindt naar verwachting begin september 2025 plaats. Agricola zal na het waarnemerschap met pensioen gaan en niet als burgemeester terugkeren naar Dantumadiel. Het is voor de tweede keer dat een burgemeester van Dantumadiel waarnemend burgemeester van De Fryske Marren wordt. Arie Aalberts was er van 2014 tot 2015 waarnemer, waarna de heer Veenstra hem opvolgde als eerste Kroonbenoemde burgemeester.

De commissaris van de Koning en een raadsdelegatie van De Fryske Marren hebben afgesproken dat er een waarnemer zou komen tot de komst van een Kroonbenoemde burgemeester. De gemeenteraad heeft aan de commissaris wensen kenbaar kunnen maken waaraan de waarnemer behoorde te voldoen. De gemeenteraad gaat vanaf nu aan de slag met een profielschets voor een nieuwe Kroonbenoemde burgemeester. De wervingsprocedure zal starten nadat de profielschets door de gemeenteraad is vastgesteld.

Afscheid op 29 november

Agricola heeft zijn laatste werkdag in Dantumadiel op 3 november. Zijn officiële afscheid is vrijdag 29 november tijdens een bijzondere raadsvergadering. De burgemeester neemt dan afscheid van de raad en genodigden. Later op de dag is er een moment voor inwoners uit de gemeente die Klaas Agricola de hand willen schudden. Met een raadsdelegatie van Dantumadiel zal de commissaris van de Koning binnenkort in gesprek gaan over de opvolging van Agricola.

Agricola is sinds 1 december 2017 burgemeester van Dantumadiel. Daarvoor was hij wethouder in de gemeente Dalfsen (Overijssel) en in diverse functies werkzaam in het bedrijfsleven in de agrarische sector. In november 2023 werd Agricola nog herbenoemd voor een nieuwe termijn op het gemeentehuis van Damwâld. Hij woonde samen met zijn vrouw naar Feanwâlden. ‘Ik voel me erg verbonden met de gemeente, de inwoners en de mentaliteit van de Fryske Wâlden. Vooral mijn ontmoetingen en gesprekken met inwoners, organisaties en de samenwerking met het college en de gemeenteraad zijn mij dierbaar.’

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Burgemeester Agricola stopt in Dantumadiel; wordt waarnemend burgemeester De Fryske Marren · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?