Op zondagmiddag is rond twee uur een bruinvis gestrand op het wad, ter hoogte van de Bant. De 1,20 meter grote bruinvis bleef bij afgaand water achter op het droog vallende wad. Dit gebied is zeer verraderlijk voor vissen. Wanneer er te weinig water staat voor de dieren om nog te zwemmen, dan kunnen ze zich niet meer verplaatsen en vallen droog. In tegenstelling met een zeehond die zich op het droge nog wel voortbewegen, geldt dat dus niet voor deze kleinste soort dolfijn.
Een eerste indruk is dat de bruinvis sterk vermagerd is. De ruggengraat is duidelijk zichtbaar, en dat is een teken van sterke ondervoeding. Het komt wel vaker voor dat bruinvissen op het wad worden gesignaleerd. De zeehonden crèche uit Pieterburen was redelijk snel terplekke, maar omdat deze niet gespecialiseerd zijn in bruinvissen, werd S.O.S Dolfijn, een onderdeel van het dolfinarium ingeschakeld. Rond 7 uur arriveerde deze ter plekke. Tot die tijd werd de bruinvis voortdurend nat gehouden. Omdat een bruinvis in het water leeft, treed er al heel snel spierschade op wanneer het te lang buiten het water leeft.
De bruinvis is overgebracht naar Harderwijk voor verder onderzoek. Bloedmonsters en een scan zullen snel een eerste indruk geven van de gezondheidstoestand. Wanneer de conditie goed is, en de stress niet te veel schade heeft aangericht, dan wordt de kleine dolfijn zo spoedig mogelijk weer in vrijheid gesteld. De ene keer duurt dit iets langer dan de andere keer. In een uitzonderlijk geval is een dier dermate ziek dat genezing niet meer mogelijk is. In zo’n geval wordt dan overgegaan tot euthanasie. Over het verdere herstel van de bruinvis wordt u op de hoogte gehouden.