Bruine eieren populair bij consument, maar boer heeft liever wit · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

Bruine eieren populair bij consument, maar boer heeft liever wit

donderdag 09 mei 2024

TWIJZELERHEIDE – De ene kip legt bruine eieren, de andere witte. Qua smaak identiek, zegt kippenboer Meindert Talma uit Twijzelerheide tegen Omrop Fryslân. Maar dat is het dan ook wel, want verder zitten er vooral verschillen tussen de eieren. Niet alleen de kleur is anders, ook het imago van de eieren bij de consument. De kippen die de eieren leggen, zijn ook heel anders. Talma legt het uit.

Bruine of witte eieren

“Allereerst zijn de bruine kip en de witte kip totaal verschillend”, zegt Talma. “De kleur van het ei zit hem in het oorlelletje van de kip.” Als dat rood is, legt de kip bruine eieren. Kippen met een wit oorlelletje leggen witte eieren. Het is dus niet de kleur van de kip zelf die het bepaalt, zegt Talma. “Want er zijn ook wel witachtige kippen die bruine eieren leggen.” De consument lijkt een voorkeur te hebben voor bruine eieren. Zelfs al zijn bruine eieren doorgaans duurder dan witte. Talma is er niet helemaal zeker van hoe dat kan. “Maar ik denk dat het van vroeger komt.” “Vroeger zaten witte kippen in kooien en bruine kippen in scharrelhokjes. De kippen die mensen rond het huis hadden lopen, waren vaak ook bruin.” Het kan volgens Talma nog wel eens hebben bijgedragen aan het iets slechtere imago van het witte ei. “In legbatterijen, daar zaten vroeger allemaal witte kippen in. Bovendien lijkt een bruin ei minder snel vuil.” Nederland is een van de drie landen in Europa waar de meeste bruine eieren geconsumeerd worden. Legbatterijen, die zijn al meer dan tien jaar verboden in Nederland. Toch lijkt de associatie met het witte ei een waar de Nederlandse consument maar moeilijk vanaf komt.

Boeren hebben liever wit

“Als je nu in Canada of Amerika komt, daar vind je helemaal geen bruine eieren. Dat bruine is alleen maar omdat de consument dat wil. Als boer hebben we liever witte eieren.” De consument wil bruine eieren, maar kippenboeren hebben liever witte? Dat vraagt om uitleg. “Een witte kip is sterker qua weerstand en gaat zuiniger om met het voer dat nodig is om een ei te produceren”, legt Talma uit. “En we kunnen witte kippen vijftien tot twintig weken langer houden.” Op zijn eigen kippenhouderij is hij net volledig overgestapt op witte kippen. “We hebben de kippen buiten, de witte kippen. Als mensen dat zien, raken ze die associatie misschien een beetje kwijt.” In het kort is de CO2-voetafdruk van een witte kip gewoon kleiner dan die van een bruine kip, zegt de kippenboer. Toch begrijpt hij ook wel dat mensen op gevoel kiezen. “De consument wil ook een stukje beleving.” De consument betaalt in de winkel dus voor de kleur. Een bruin ei is duurder. Kippenboeren zijn aan bruine kippen meer voer kwijt dan aan witte kippen, voor evenveel eieren. De witte kippen gaan ook nog wat langer mee en zijn in beginsel sterker. Als het je alleen om de binnenkant van het ei gaat, ben je met een wit ei goedkoper uit. “De kwaliteit van bruine en witte eieren vinden wij als kippenboeren hetzelfde. Er is geen kwaliteitsverschil.”

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.
Bruine eieren populair bij consument, maar boer heeft liever wit · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark & Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?