AMELAND – Op Ameland worden kunstnesten ingezet om kust- en strandbroedvogels te helpen, omdat die niet langer een geschikte, natuurlijke broedplaats kunnen vinden. Dat speelt nu aan de Waddenzeekant op kwelder de Feugelpôlle.
De duizenden grote sternen die er ooit broedden, zijn allang verhuisd naar met name Texel. Ook het aantal andere soorten sternen wordt ieder jaar kleiner. “Zij zijn er niet meer”, zegt voorzitter IJme Brijker van de vogelwacht Hollum-Ballum. En dat past ook in een landelijke trend.
Volgens ecologe Denise Roffel van Rijkswaterstaat is daar een verscheidenheid aan oorzaken voor. “Het verschilt per plaats wat er aan de hand is, maar op sommige plekken hebben ze last van verstoring en op andere van overstroming of is de broedgelegenheid gewoon niet goed aanwezig. Hier op Ameland zien we dat de populatie langzaam achteruitgaat.”
Een structurele oplossing vinden, kost tijd, zegt Roffel. “Er is hier iets aan de hand en je wilt er graag een natuurlijke oplossing voor vinden. Maar daar is tijd voor nodig en dan heb je dit als tijdelijke oplossing.” Ze doelt daarmee op twee broedvlotten die nu binnendijks in de Lange Sleat zijn neergelegd in opdracht van Rijkswaterstaat. Op de vlotten is ruimte voor maximaal twintig broedparen. Het zijn zogenoemde koloniebroedvogels die graag dicht op elkaar zitten.
De twee vlotten zijn met harde wind in het water getakeld, waarna ze door mannen in waadpakken op sleeptouw naar de goede plek worden vervoerd. Zinkstenen moeten ervoor zorgen dat de vlotten op hun plek blijven. De vogelwacht houdt bij wat er precies op de vlotten gebeurt de komende tijd. De eerste visdieven zijn al weer gezien op het eiland. Dan is het natuurlijk wel zaak om ook wat aan de natuurlijke broedplaatsen te doen.
Natuurmonumenten heeft bijvoorbeeld met Vogelbescherming Nederland met het project Wij en Wadvogels plannen om broedeilanden aan te leggen aan de Waddenkant van Schiermonnikoog en ook meer ruimte te geven aan broedende vogels in de Westerplas. Binnendijks op het vasteland is ook het nodige gerealiseerd.
Roffel: “We zijn er natuurlijk wel mee bezig in het Waddengebied samen met andere natuurbeheerders, heel veel mensen en heel veel initiatieven. Dus we hebben goede hoop dat er in de komende jaren wel iets kan worden gedaan aan de natuurlijke habitat van de visdieven en de noordse sterns.”