Brede Nederlands-Duitse alliantie van milieuorganisaties protesteert op Borkum tegen nieuwe gasboringen in de Noordzee · Foto('s): 

Brede Nederlands-Duitse alliantie van milieuorganisaties protesteert op Borkum tegen nieuwe gasboringen in de Noordzee

vrijdag 20 januari 2023

BORKUM – Vrijdag heeft een samenwerkingsverband van de Nederlandse organisaties de Waddenvereniging, en Mobilisation for Environment (MOB), samen met de Duitse organisaties BUND Niedersachsen, Deutsche Umwelthilfe (DUH), burgerinitiatief Saubere Luft Ostfriesland en de gemeente Borkum geprotesteerd tegen de geplande aardgasboringen van het Nederlandse gasbedrijf One-Dyas. De organisaties onthulden een groot spandoek op het strand van Borkum, met daarop de eis dat de gasboringen in de Noordzee worden stopgezet. Tegelijkertijd organiseert ook de organisatie Vrije Horizon Schiermonnikoog op het gelijknamige Nederlandse Waddeneiland een artistieke protest tegen de gaswinning. Zij schilderen op het strand een protestsymbool van 40×40 meter in het zand.

One-Dyas is voornemens nieuwe gasboringen te doen in de Noordzee, en wil daarvoor een nieuw productieplatform bouwen. Het beoogde gasveld bevindt zich voor de helft onder de Nederlandse en voor de helft onder de Duitse Noordzee. Het productieplatform ligt op een kleine 500 meter van de grens met Duitsland, vlakbij UNESCO-werelderfgoed Waddenzee en verschillende Natura 2000-gebieden. De organisaties waarschuwen dat aardgaswinning in het gevoelige ecosysteem van de Waddenzee het behoud van de biodiversiteit in gevaar brengt en in strijd is met de klimaatdoelstellingen. De kleine jaarlijkse productievolumes biedt geen oplossing voor de energiecrisis. Tegelijkertijd dreigt 65 miljoen ton CO2-uitstoot als het bedrijf al haar nieuwe productieplannen in de regio uitvoert.

Frank Petersen, woordvoerder van de Waddenvereniging: “Helaas erkennen internationale mijnbouwbedrijven nog steeds niet het belang van UNESCO Werelderfgoed Waddenzee als grootste wetland ter wereld, een unieke bron van energie en voedsel voor miljoenen beschermde vogels en vissen. UNESCO heeft zowel de Nederlandse als de Duitse regering gewaarschuwd dat gaswinning onverenigbaar is met de status van UNESCO-werelderfgoed. De natuurpracht is altijd een belangrijke reden voor mensen uit heel de wereld geweest om eilanden als Borkum, Schiermonnikoog, Terschelling of Sylt bezoeken. De verdere winning van fossiele brandstoffen in en rond de Waddenzee zal uiteindelijk leiden tot een verdere stijging van de zeespiegel en het wegzakken van de unieke wetlands van de Waddenzee. De voor bewoners en bezoekers waardevolle natuur wordt zo vernietigd. Wat de wereld nu nodig heeft, is meer natuur en minder fossiele brandstoffen.”

Johan Vollenbroek, voorzitter van Mobilisation for the Environment: “One-Dyas lijkt in niets anders geïnteresseerd dan winstmaximalisatie. Hoewel het duidelijk is dat de maatschappij om de snelle afbouw van fossiele brandstoffen vraagt, wil het bedrijf nog tot ver in deze eeuw gas boren. Bovendien brengt One-Dyas met haar bouwplannen de kwetsbare riffen in de Noordzee in gevaar. Het bedrijf trekt zich niets aan van het feit dat er zijn op de geplande locatie riffen aanwezig die door de Europese wetgeving worden beschermd. De gasinfrastructuur wordt aangelegd midden in een zone die is aangewezen als biodiversiteitscompensatiegebied.”

DUH-regiodirecteur Sascha Müller-Kraenner: “One-Dyas wil de natuur en het klimaat aantasten uit puur winstbelang en zonder noodzaak. Wij zullen alles doen wat juridisch mogelijk is om gaswinning midden in het Werelderfgoed Waddenzee te voorkomen. De geplande gasboringen zijn niet verenigbaar met de natuurbeschermingswetgeving en zijn ook in strijd met de Duitse klimaatbeschermingswet. Omdat er in Nederland al vergunningen zijn verleend, hebben we een rechtszaak aangespannen. Zodra het Nedersaksische Staatsbureau voor Mijnbouw, Energie en Geologie, dat verantwoordelijk is voor de Duitse kant, de boringen tegen alle bezwaren in goedkeurt, zullen we ook daar juridische stappen ondernemen.”

De burgemeester van Borkum, Jürgen Akkermann, zegt: “Het affakkelen van het gas, het gebruik van generatoren en de bouw en het gebruik van de infrastructuur van de platforms zullen naast CO2, methaan en andere verontreinigende stoffen grote hoeveelheden stikstofoxiden uitstoten. Deze verontreiniging zal stikstofgevoelige habitattypes op het eiland, zoals de voor de natuur belangrijke grijze duinen, ernstig vervuilen en de bijzondere biologische diversiteit van Borkum in gevaar brengen. Duinen beschermen ook het eiland en de zoetwaterlens. De gevolgen van de aardgaswinning door bodemdaling en mogelijke aardbevingen zouden dus enorme schade kunnen toebrengen aan de drinkwatervoorziening en de bebouwing op het eiland.”

Woordvoerder Sandra Koch van het burgerinitiatief Schone Lucht Oost-Friesland: “One-Dyas is van plan om grote hoeveelheden kankerverwekkende benzeen en methanol rechtstreeks met het productiewater in de Waddenzee te lozen. Het trilaterale Waddenzeeplan, dat Nederland en Duitsland samen met Denemarken in 1997 hebben aangenomen, verbiedt juist uitdrukkelijk zulke lozingen. Uit lijsten met verontreinigende stoffen van vergelijkbare boorputten in Nedersaksen blijkt dat in het productiewater een groot aantal andere zeer giftige en ook radioactieve stoffen te verwachten zijn. One-Dyas verstrekt hierover geen enkele informatie, zelfs niet wanneer daarom wordt gevraagd. Schade aan de beschermde gebieden in de directe omgeving van het boorplatform kan niet worden uitgesloten, maar is onvermijdelijk. Dit milieuvernietigende project mag niet worden goedgekeurd.”

Susanne Gerstner, woordvoerder van de BUND Nedersaksen, verklaart: “De plannen van One-Dyas zijn in strijd met de klimaatbeschermingsdoelstellingen en bieden geen oplossing voor de huidige energiecrisis. Productie is sowieso niet mogelijk vóór eind 2024 en de voorziene productiehoeveelheid van maximaal 13 miljard kubieke meter dekt slechts een fractie van de Duitse gasvraag. De gevraagde goedkeuring tot 2042 vertraagt alleen maar de dringend noodzakelijke energietransitie en staat haaks op de doelstellingen van de nieuwe deelstaatregering, die tegen 2040 CO2-neutraal wil zijn.”

  • Olie- en gasbedrijf One-Dyas moet onmiddellijk de boorplannen voor de kust van Borkum stopzetten. De plannen zijn in strijd met klimaatdoelstelligen en bedreigen het zeeleven.
  • De boring draagt niet bij aan energiezekerheid, maar gaat wel gepaard met grote CO2-uitstoot én milieuschade aan het unieke UNESCO-werelderfgoed Waddenzee
  • Milieuorganisaties voeren samen met de stad Borkum actie en eisen dat de overheid de toestemming voor gaswinning direct intrekt
Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?