SURHUISTERVEEN – Een nieuwe wijk met 67 woningen en appartementen in het centrum van Surhuisterveen, zo circulair mogelijk gebouwd én zeer zuinig met energie. Dát komt in de plaats van de loods van houthandel Schuilenga, als het ligt aan bouwstudenten van Firda. In het kader van de landelijke wedstrijd SMART Circulair maakten zij een innovatief plan voor gemeente Achtkarspelen. In de finale haalden zij hiermee een eervolle tweede plaats.
Van twaalf mbo-scholen uit het hele land presenteerden studenten Middenkaderfuctionaris Bouw woensdag in Zwolle hun plannen, waarin alles draait om duurzaamheid. En dan altijd met een echte opdrachtgever om zo’n project zo realistisch mogelijk te maken voor studenten. Het gaat immers om een vraag uit de praktijk. Bovendien is het goed mogelijk dat hun werk ook zeer bruikbare ideeën oplevert.
De studenten brachten vanuit thuisbasis Leeuwarden uitgebreid de situatie in kaart, inclusief de lange historie van het pand én wat er nog van de leegstaande loods is te gebruiken in een nieuw te bouwen wijk. Dat was beperkt. Maar de omgeving inspireerde de studenten wel tot een ontwerp van een wijkje met 67 ‘loodswoningen’, waaronder een aantal twee-onder-een-kap en appartementen in een gebouw dat lijkt op een loods. Waar mogelijk willen de studenten materiaal gebruiken uit de regio, waaronder lisdodde. De isolatie moet perfect zijn. Een strook naast de loods, op de plek waar vroeger een touwslager werkte, blijft open voor bijvoorbeeld moestuinen of gemeenschappelijk groen.
Energie in voormalige gasbel
Maar het meest innovatief is het idee van de studenten om de lege gasbel onder het dorp te gebruiken om in de zomer onder hoge druk lucht op te slaan, die in de winter kan dienen om een turbine aan te drijven voor het opwekken van energie. Als de druk onder de grond beperkt blijft tot maximaal 180 bar, moet dat volgens de studenten veilig kunnen. Dan kom niet uit boven de druk van het gas dat er ooit zat.
Moet kunnen, aldus Jöran Kempenaar. Hij was in het team aangewezen voor de communicatie, die ook bij zo’n project nodig is. Jöran deed ook de pitch van 4 minuten in Zwolle. Het leverde een tweede plek op, waarbij de jury aangaf vooral onder de indruk te zijn van dat plan met die energie. Of zoiets haalbaar is, is de vraag. Maar in dit stadium gaat het, zo stelde de jury, vooral om innovatieve ideeën die aan het denken zetten.