Blauwtongvirus verspreidt zich in Fryslân · Foto('s): Remco de Vries
  Remco de Vries

Blauwtongvirus verspreidt zich in Fryslân

dinsdag 23 juli 2024

EASTERMAR – Het aantal besmettingen met het blauwtongvirus loopt hard op, schrijft Omrop Fryslân. In onze provincie zijn nu twaalf gevallen aangetroffen; in heel Nederland is het aantal besmettingen in een week tijd toegenomen van minder dan honderd naar meer dan vijfhonderd. In een aantal gevallen gaat het om duidelijke ziekteverschijnselen, maar is er geen uitslag van een test bekend.

Opvallend is dat het virus nu ook verder de provincie intrekt. Het virus is bij Leeuwarden en bij Zweins gevonden. Niet alleen schapenhouders zijn hier nu scherp op; ook melkveehouders als André de Haan uit Eastermar. De Haan melkt Jersey-koeien en had eind vorig jaar te maken met het virus. “Een behoorlijk aantal koeien is vorig jaar oktober, november ziek geweest. Toen zijn wij ook meerdere koeien verloren. We proberen er dit jaar zoveel mogelijk aan te doen.” De melkproductie van de koeien liep vorig jaar ook sterk terug. Al met al was het een behoorlijke tegenvaller. Bij De Haan zijn alle koeien ingeënt. Eigenlijk is de melkveehouder daar geen groot voorstander van, maar hij werd geadviseerd het toch te doen. Hoeveel het precies helpt, weet hij niet, maar hij wil ook niet te bang zijn. “Wij hebben er alles aan gedaan wat we eraan konden doen en daar moet je maar een beetje bij blijven. We moeten niet met ons allen in een angstcultuur gaan leven, denk ik.”

Als het toch misgaat, weet De Haan het heel snel. “Enkele jaren geleden hebben de koeien allemaal een oranje, elektronisch oorblikje gekregen. Daarmee kunnen wij de koeien heel goed monitoren en bijhouden hoe het met ze gaat.” “Het apparaat houdt de temperatuur in het oor bij en pakt gewoon een gemiddelde van zo’n koe op een dag. Dus als een koe ook maar een dag iets anders dan anders doet, zoals wat minder eten of minder actief zijn, dan krijgen wij onmiddellijk een melding. Dat is voor de tochtsignalering heel goed, maar ook vanwege gezondheidsredenen. Vorig jaar wist hij daardoor al zo’n twee dagen voordat de eerste ziekteverschijnselen te zien waren dat het mis was. Je kunt dan dus ook eerder beginnen met een behandeling. Maar of dat ook wat verandert aan de uitkomst van de ziekte is onduidelijk.

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Blauwtongvirus verspreidt zich in Fryslân · Foto('s): Remco de Vries
  Remco de Vries

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?