Op dinsdag 7 april kreeg het Theun de Vriesgenootschap een bijzondere schenking. De bekende kunstenares Riek Milikowski-de Raat (Amsterdam 1918) kwam persoonlijk naar de Schierstins in Feanwâlden om een door haar geschilderd portret te overhandigen. Het kunstwerk, een portret van een vrouw, is bestemd voor de permanente Theun de Vriestentoonstelling in de Schierstins.
Oorlog en verzet
De achtergrond van de schenking is een bijzondere. In de oorlog was Riek de Raat lid van de CPN, een partijgenote dus van Theun de Vries. Ze was actief in het verzet en op de vooravond van de 28ste juli 1944 toevallig getuige van de arrestatie van Theun de Vries door de Landwacht Nederland. De Vries zou uiteindelijk in kamp Amersfoort belanden. Tot een echt contact, o.a. middels een briefwisseling, kwam het pas op latere leeftijd.
Hommage aan Theun de Vries
Het werk van Riek Milikowski-de Raat is realistisch met een sterke symboliek in de afgebeelde projecten, personen maar ook en vooral in de kleur. Het is vanuit haar optiek dan ook goed te begrijpen dat zij voor haar hommage aan Theun de Vries koos voor het thema: de vrijheid gaat in het rood gekleed. Het is de titel van een boek dat De Vries in 1945 publiceerde en dat als onderwerp de opstand van de slaven op Guadeloupe heeft.
Werken nooit te koop
Werk van Riek Milikowski-de Raat vindt men in diverse musea, maar steeds als schenking. Haar werk is nog nooit te koop geweest en zal waarschijnlijk ook nooit te koop komen. Recentelijk heeft het Museum Henriette Polak (hét museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst in Nederland) een werk van haar aangeboden gekregen. De schenking aan het Theun de Vriesgenootschap is in dit licht dus heel bijzonder.
Kunstwerk uiteindelijk toch naar Fryslân
De kunstenares wilde in eerste instantie het portret schenken aan het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag maar vond het uiteindelijk veel passender als het in Feanwâlden terecht kwam in een expositie die speciaal aandacht schenkt aan de door haar bewonderde schrijver. Het schilderij en het verhaal er achter illustreren mooi hoe Theun de Vries al in de oorlog een inspiratiebron was voor kunstenaars uit andere disciplines, zoals schilders.
(C) Video: Hendrikje Talsma en Jan ten Hage