Hoe prettig het leven in het dorp ook is, toch moeten we met lede ogen aanschouwen hoe vanzelfsprekende dingen in sommige dorpen verdwijnen. De huisarts, de supermarkt: allemaal verdwenen ze in de afgelopen jaren. Wie er een receptje moet halen of nog snel een brood wil kopen, moet ervoor het dorp uit. Maakte u eerder een praatje bij de bakker en wisselde u het laatste nieuws in de wachtkamer van de huisarts, nu moet u meer moeite doen om dorpsgenoten te ontmoeten. Daar komt verandering in.
Burum heeft een digitaal antwoord gevonden op de verdwijnende voorzieningen. Als eerste in Fryslân kunt u sinds kort in het speciale, centrale ‘internetcafé’ in het dorpshuis via internet zaken doen met de gemeente, online een consult krijgen van een verpleegkundige of hulp vragen voor dingen die u zelf even niet kunt doen. Kunt u er gelijk even een praatje maken. Hoe? Via het nieuwe digitale dorpsportaal.
Dorpswoningbouwcorporatie.
Kan een dorp zelf verantwoordelijk worden voor een klein aantal huurwoningen? Is dat financieel haalbaar? Zijn daarvoor huurders te vinden? Hoe regel je verantwoordelijkheden? Hoe regel je de verhuur en het onderhoud? Welke juridische consequenties kom je tegen?
Is er een dorp die dit aandurft?
In dit project wordt op voorhand een aantal kansrijke dorpen gezocht met een klein aantal huurwoningen van Thús Wonen. Deze woningen staan op de nominatie om verkocht te worden, afgebroken of door samenvoeging in aantal verminderd. In plaats van het verkopen van deze huizen worden deze aangeboden aan een op te richten dorpscorporatie die zelf zorgt voor de exploitatie van haar bezit. Daarmee kan een dorp haar starters een kans geven, kan ze misschien haar ouderen een goede plek geven, met zorg uit de eigen zorg coöperatie.
De dorpen zijn aan zet om straks de eerste stap te zetten, er staat een team klaar om het dorp te ondersteunen bij dit project. Voor elk dorp geldt maatwerk en goed onderzoeken of het mogelijk is een dorpscorporatie op te starten en langdurig gezond te exploiteren. Daarmee wordt een steentje gelegd voor een leefbare samenleving waar de bewoners het heft weer in eigen hand nemen.