Bijeenkomst over veranderende zorg in De Westereen · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Bijeenkomst over veranderende zorg in De Westereen

vrijdag 28 februari 2020

Op donderdag 27 februari was er in Old Dutch in De Westereen een bijeenkomst genaamd: “Ik bin der klear foar”. Ongeveer 15 deelnemers van 65 jaar en ouder die zich al eerder hadden aangemeld voor dit project uit de gemeente Dantumadiel, hadden het tijdens deze bijeenkomst over het centrale thema: hoe blijf ik zo lang mogelijk thuis wonen? En wat betekent dit voor mijn eigen “kennen en kunnen”. Er is in de bijeenkomst veel aandacht voor de eigen mogelijkheden. Eerder al deden de deelnemers mee aan de ‘Sko ris oan’-sessies in september vorig jaar.

Veranderende zorg

De zorg in Friesland verandert de komende jaren sterk. Dit komt door de vergrijzing en doordat er minder mensen beschikbaar zijn die zorg kunnen leveren. Hoe kunnen we in de toekomst toch goede zorg blijven geven aan de mensen die dit nodig hebben? De bijeenkomst stond onder regie van Zorgbelang Friesland. Zorgbelang is een belangenorganisatie die de kwaliteit van zorg verbeteren wil vanuit de zienswijze van de patiënt/burger.
Verschillende partijen hebben zich aan het project verbonden: de gemeente Dantumadiel, Stichting Friese Ouderenbonden (SFO), Onafhankelijke Seniorenvereniging in Friesland (OSF), Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Noord Nederland (onderdeel van GGD Fryslân) en Kennislab Noord Nederland. Wethouder Kees Wielstra van de gemeente Dantumadiel is ook nauw betrokken bij het project.

“Voor mij als wethouder Wmo en ouderenzorg is het van groot belang dat gezondheidsbeleid gemaakt wordt, samen met de mensen waarover het gaat. Wat kunnen inwoners zelf en waar heeft men de gemeente bij nodig?”

Gesprekken bij de mensen thuis

Voor de werving van deelnemers zijn alle inwoners van de gemeente Dantumadiel van 65 jaar en ouder uitgenodigd om zich aan te melden voor dit project. In totaal hebben zich meer dan 100 mensen aangemeld. Hieruit zijn 30 mensen geselecteerd die deelnemen aan het project Het traject waaraan mensen deelnemen bestaat uit een individueel startgesprek bij de deelnemers thuis, 2 groepssessies en een eindgesprek.

De startgesprekken zijn in december en januari gehouden. Zorgbelang is nu bezig met de eerste groepsbijeenkomsten. In het half jaar daarna worden de resultaten in kaart gebracht en wordt met de deelnemers en andere betrokkenen gedeeld wat ‘Ik bin der klear foar’ heeft opgeleverd.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark & Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?