Bij acute hartstilstand is in Fryslân steeds sneller een burgerhulpverlener ter plaatse · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

Bij acute hartstilstand is in Fryslân steeds sneller een burgerhulpverlener ter plaatse

maandag 09 oktober 2023

REGIO – Situaties waarbij sprake is van een acute hartstilstand kunnen in Fryslân steeds vaker rekenen op snel ingrijpen. Dat blijkt uit cijfers van HartslagNu, de organisatie die de verspreiding en het gebruik van AED’s stimuleert.

Een exacte verklaring voor de verbeterde hulpverlening is niet te geven, maar feit is dat burgerhulpverleners sneller in actie komen in geval van een noodoproep.

In totaal waren er vorig jaar 532 oproepen aan vrijwilligers in Fryslân. Bij bijna negen van de tien van die oproepen kwam een vrijwilliger opdagen, die een AED kan bedienen. Een heel stuk meer dan drie jaar eerder. In 2019 kwam er nog maar bij zes op de tien gevallen een vrijwilliger in actie.

Cardioloog Pier Woudstra van het MCL herkent dit ook in het ziekenhuis. “De kans om een hartstilstand te overleven is met bijna 50 procent toegenomen, doordat burgerhulpverleners worden ingezet. ”

Woudstra vertelt dat ook in het ziekenhuis veel is verbeterd in de behandeling van een hartstilstand. Toch wil hij ook nadrukkelijk zeggen dat het essentieel is dat een patiënt meteen na een infarct de best mogelijke zorg krijgt. Daarmee wordt de kans op een goed herstel in de dagen en weken erna veel groter.

Met andere woorden: of het nu thuis is, op het sportveld of in de supermarkt, kundig handelen door een burgerhulpverlener is van belang voor de herstelkansen van de patiënt.

AED staat voor Automatische Externe Defibrilator, een draagbaar apparaat dat bij een hartstilstand het hartritme weer kan herstellen. Hoe eerder je een AED inzet, hoe groter de kans op overleven. Zo’n apparaat wordt bij voorkeur bediend door een burgerhulpverlener die kan reanimeren en ervaring heeft met een defibrilator.

Van alle Friese gemeenten zijn er vier waar vorig jaar een opkomst was van 100 procent. Dat zijn Ameland, Dantumadiel, Opsterland en Vlieland. Harlingen is de gemeente met de laagste opkomst. In acht van de tien gevallen kwam daar een vrijwilliger ter plekke.

In Gorredijk geeft Edwin Pietersma BHV-cursussen en is hij zelf vrijwilliger. Hij is daarom erg blij om te horen dat het zo goed gaat in zijn gemeente.

“Is het niet fantastisch? Daar zijn we trots op!”, zegt Pietersma. “Het is mooi om te zien dat mensen het toch aandurven. Ik begrijp dat het best wel een drempel is om een huis in te stappen”, vertelt hij.

“Een burgerhulpverlener weet dat hij iemand vindt die er eigenlijk niet meer is en dat hij zijn best moet doen om het voor elkaar te krijgen dat iemand het overleeft. Dat is heftig en het heeft een grote impact.”

Opvallend

Dat Fryslân hoge opkomstcijfers heeft, is opvallend. Want bij zowel de verspreiding van de AED’s in de provincie, als het aantal beschikbare vrijwilligers per AED staat Fryslân als provincie onderaan in vergelijking met de andere provincies. Toch staat Fryslân in de middenmoot als het gaat om opkomst bij een noodoproep.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?