Bibliotheek Noord Fryslân is van plan een game te ontwikkelen die laaggeletterden kan motiveren om naar het Digi-Taalhuis te gaan. Het Digi-Taalhuis is een laagdrempelige sociale ontmoetings- en werkplek waar deze groep begeleiding kan krijgen. Voor het vooronderzoek heeft de organisatie een subsidie gekregen vanuit de Innovatieraad van de Koninklijke Bibliotheek.
Digi-Taalhuis
12% van de Friezen tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met bijvoorbeeld lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. In het Digi-Taalhuis, gevestigd in de Bibliotheek, vinden mensen die moeite hebben met lezen en schrijven hulp en ondersteuning. In het Digi-Taalhuis kunnen zij door computerprogramma’s en cursussen voor zelfstudie, een collectie boeken in eenvoudig Nederlands, een sociale ontmoetingsplek, prettige werkplekken en begeleiding de vaardigheden beter onder de knie krijgen.
Serious game
Alle betrokken partijen merken echter dat het moeilijk is laaggeletterden naar het Digi-Taalhuis te laten komen. Om het gemakkelijker te maken deze groep te bereiken, kan een zogenaamde serious game een mogelijke motiverende rol spelen. Een dergelijke game heeft een ander doel heeft dan alleen maar vermaak. Iemand die een serious game speelt, kan bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden aanleren, gestimuleerd worden om gedrag te veranderen of een bepaalde therapie ondergaan. Serious games onderscheiden zich van traditionele leermiddelen door interactie en een veilige omgeving. Fouten maken mag en heeft geen consequenties in de echte wereld. In een game kan een medespeler of externe begeleider gericht reflecteren op het kennis en vaardigheidsniveau van de speler en individuele feedback geven. De doelstelling van de te ontwikkelen game is dat deelnemers gemotiveerd worden om contact op te nemen met de taalcoördinator van een van de Digi-Taalhuizen in Friesland.
Voortraject
Bibliotheek Noord Fryslân overlegde in het voortraject van de game met makers van serious games en taalcoördinatoren. Ook worden cursisten van het Digi-Taalhuis gevraagd mee te denken in de ontwikkeling van de game. Met de verschillende partners, gemeenten, gebiedsteam en welzijnswerk wordt nu onderzocht hoe deze game het best ingezet kan worden om laaggeletterden te bereiken. In het vooronderzoek zal ROC Friesland College een belangrijke partner zijn omdat zij veel kennis hebben van de doelgroep en het taalonderwijs.