Woensdag 31 oktober komen onderwijsmensen uit Estland op bezoek bij De Frissel omdat ze benieuwd zijn naar de aanpak van drietalig onderwijs aan kinderen in Fryslân.
Het gaat om een groep onderwijsmensen (PO en VO en een enkeling gepensioneerd), die na het werk collega’s coachen.
Ze zijn dus werkzaam in het onderwijs. De meesten in Immersion schools, scholen waar bijvoorbeeld Russischtalige kinderen ondergedompeld worden in het Ests. Of andersom. Er zijn veel Russischtaligen in Estland. Estland is, als ook de andere baltische staten Letland en Litouwen, erg gefocust op vooruitgang, op leren, op ontwikkeling, etc.
Na de Russische bezetting en de bevrijding daarvan in 1989-1990 (the singing revolution!) is er sprake van een enorme (behoefte aan) ontwikkeling. Ze kijken erg naar het westen. Er zijn grote verschillen te zien. Je hebt oudere inwoners die nog heel erg in het oude sobere stramien zitten. En je kunt in fancy cafés, koffiehuizen, jonge flitsende mensen tegenkomen die volledig modern westers zijn met de daarbij horende I-phones, tablets, en wat je maar kunt bedenken.
Deze groep coaches krijgt financiële steun van de overheid om deze studiereis te maken. De overheid wil het onderwijs op een hoger plan hebben. De overheid stelt als voorwaarde dat de deelnemers zich goed met het Engels moeten kunnen redden (dat is niet bij alle deelnemers het geval ) en dat ze bij terugkomst moeten rapporteren over wat ze gedaan en geleerd hebben. Erika Tulla is de coördinator van de coaches. Mw. Annie Hoekstra van ‘De Swingel’, is contactpersoon tijdens dit bezoek.