Bewoners Weeshuislanden maken bezwaar tegen komst azc in Watertorenbuurt · Foto('s): Archief RTVNOF
  Archief RTVNOF

Bewoners Weeshuislanden maken bezwaar tegen komst azc in Watertorenbuurt

donderdag 02 mei 2024

DOKKUM – Bewoners van de Stellingmûne in woonwijk de Weeshuislanden willen dat B en W van de gemeente Noardeast-Fryslan terugkomen op hun besluit om in de aangrenzende Watertorenbuurt in Dokkum een azc te vestigen. In een gezamenlijk bezwaarschrift aan het college stellen de bewoners dat zij zich ,,ernstige zorgen maken over onze veiligheid en de toename van criminaliteit en overlast in de buurt.”

De bezwaarmakers vinden dat de sociale veiligheid van de inwoners van Dokkum voorop moet staan bij het aanwijzen van een mogelijke locatie. Zij wijzen onder meer op het advies van de politie, die kanttekeningen plaatste bij de Watertorenbuurt-locatie. “Gezien de ligging in de nabijheid van de winkels en het centrum van Dokkum is er een vergrote kans op overlast in het centrum en een toename van winkeldiefstallen,” staat in het advies.

Volgens de politie kan het azc beter worden gevestigd op de locatie Trije Terpen. Daar wordt minder overlast voor omwonenden verwacht en bovendien kan er beter toezicht worden gehouden, doordat het politiebureau zich op korte afstand bevindt. ,,Wij vragen u om dit advies op te volgen om de veiligheid van de burgers te waarborgen,” aldus de bewoners.

Een ander argument dat de bewoners aanvoeren is verhouding van de verwachte 250 asielzoekers op het aantal wijkbewoners. ,,Die verhouding is niet in balans. Daardoor zal de leefsituatie in de omliggende, harmonieuze wijken worden ontwricht.” Tevens zijn er zorgen over een eventuele waardedaling van de koopwoningen in de twee wijken en het uitzicht, dat door de aanleg van het zonnepark sowieso al is aangetast. ,,Hoe gaat de gemeente dit compenseren met de woningeigenaren?”

De bewoners wijzen er ook op dat de landschappelijke en cultuurhistorische waarde van de spoorbaan en vaarroute langs de Alde Paezens door de komst van een azc in dat gebied, verloren zal gaan. ,,Bovendien bevindt de voorkeurslocatie zich in weidevogelgebied en zal de komst van het azc het aantal weidevogels verlagen.” Voorts stellen zij dat het aansluiten van het beoogde azc op het electriciteitsnetwerk op de locatie Trije Terpen minder complex en een half jaar sneller is te realiseren dan op de locatie Watertorenbuurt.

Bewoners en belanghebbenden krijgen tijdens de raadsvergadering op 15 mei de gelegenheid in te spreken over het azc. Op 23 mei gaat de gemeenteraad in debat om op 5 juni een definitief besluit te nemen.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?