LEEUWARDEN – Communiceren. We doen het de hele dag met elkaar. Zowel verbaal (met woorden) als non-verbaal (vanuit je lichaamshouding). De manier waarop je met elkaar communiceert is overigens van groot belang om iets voor elkaar te krijgen. Door middel van NLP is het zelfs mogelijk om een ander beter te overtuigen, zonder dat er vele verhitte discussies nodig zijn. Door op een goede manier met een ander te communiceren kom je gewoon veel verder.
Wat is NLP?
NLP is de afkorting voor neurolinguïstisch programmeren en is een methodiek die je helpt beter te communiceren en anderen te overtuigen. Deze methodiek combineert drie elementen die je als geheel beter leren communiceren met anderen, in welke situatie dan ook. Ieder mens is anders, met andere ideeën en opvattingen. Door je door middel van NLP in te leven in de ander, kun je veel meer gedaan krijgen. Er zijn mensen die deze technieken van nature toepassen, maar iedereen kan het leren. De drie elementen die in de methode worden gecombineerd zijn:
1 Modelleren: met behulp van psychologie menselijke vermogens overdraagbaar maken.
2 Subjectieve ervaringen analyseren: patronen in de beleving ontdekken.
3 Communicatietechnieken: diverse technieken om beter te communiceren, bijvoorbeeld om de boodschap die je wil overdragen te versterken.
Deze vaardigheden leer je door het bestuderen van een expert in NLP. Daarna is het mogelijk om zelf een NLP Master te worden.
Programmeren is vaardigheden eigen maken
Tijdens een opleiding neurolinguïstisch programmeren leer je van een NLP expert hoe jij ook een NLP expert wordt. Het verschil echter is dat degene die de training geeft zijn of haar ervaring vaak in de praktijk heeft opgedaan en er dus lang over heeft gedaan. Tijdens de training leer je de vaardigheden snel en efficiënt, zodat je ze ook snel in de praktijk kan brengen. Wat wel weer zo fijn is. Het zijn zeer actieve trainingen, waarbij je ook zelf op zoek gaat naar wat NLP zo effectief maakt bij een ander persoon. Hierbij wordt gekeken naar handelingen die worden uitgevoerd, wat die persoon effectief zegt, welke invloed de lichaamstaal heeft en meer. Deze vaardigheden kun je vervolgens bij jezelf inprogrammeren en toepassen in een gesprek.
Subjectieve waarneming
De vaardigheden die je opdoet bij NLP kun je overigens zowel in je privéleven gebruiken als in zakelijke situaties. Belangrijk daarbij is het om te weten dat iedereen anders tegen de wereld aan kijkt. Dat zijn die subjectieve ervaringen. Je kan bij dezelfde sportwedstrijd zitten en toch beide een heel andere wedstrijd hebben gezien. Dat komt doordat iedereen de wereld op zijn of haar eigen manier ‘inkleurt’. NLP trainingen leren je te luisteren naar je zintuigen, gevoelens en gedachten. Het doel hiervan is dat je ontdekt wat voor een effect deze hebben op je gedrag en wijze van communicatie. Daarnaast leer je bepaalde gebeurtenissen die van invloed zijn op jouw wijze van communiceren op een andere manier te bekijken, zodat ze niet meer in de weg zullen zitten.
Denken in oplossingen
NLP staat voor oplossingen vinden. Je kan dagen zwelgen in de vraag waarom je een bepaald gesprek niet goed hebt kunnen leiden, maar daar schiet je niets mee op. Neem het roer in handen en bekijk het eens van een andere kant. Misschien was je wel te gesloten in je lichaamstaal, te nerveus en zat je maar te friemelen of ging je juist met oogkleppen het gesprek in. Misschien gebruikte je de juiste woorden niet voor de ander. Alles is mogelijk. NLP helpt je te kijken naar je eigen, maar ook naar een ander. Door een ander zijn of haar gezichtspunt te kennen, kun je veel beter met elkaar communiceren. Je hoeft het daarbij overigens niet met elkaar eens te zijn. Maar als je je kan inleven in een ander, dan zal een dergelijk gesprek stukken makkelijker gaan.
Ga aan de slag met jezelf
Om alle kneepjes van neurolinguïstisch programmeren te ontdekken, kun je beter een goede cursus volgen. Tijdens een dergelijke training leer je naar gebeurtenissen en ervaringen in het verleden te kijken en te analyseren. Aan de hand daarvan leer je meer over jezelf en maak je in de toekomst betere beslissingen op communicatief vlak. Twee vliegen in één klap dus. Hierdoor is het makkelijker om vol vertrouwen een gesprek aan te gaan, zowel persoonlijk als professioneel. Hierdoor is het gemakkelijker om conflicten te vermijden, kun je conflicten tussen anderen beter oplossen en leef je veel meer in balans. En dat allemaal door communicatie op een heel andere manier te benaderen en bekijken.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.