Dinsdagavond waren de besturen van dorpsbelangen in Dongeradeel op bezoek bij NAM. Jaarlijks wordt voor hen zo’n bijeenkomst georganiseerd. Wethouder Van der Ploeg was namens het gemeentebestuur aanwezig. De avond bestond uit twee delen: in gesprek over gaswinning en een locatiebezoek.
Tijdens het eerste uur werd gesproken over de gaswinning uit de kleine gasvelden in Dongeradeel. NAM is al zo’n 40 jaar actief in deze gemeente en heeft in die tijd zo’n 35 boringen uitgevoerd. De kleine velden in deze gemeente leveren een belangrijke bijdrage aan de energievoorziening in Nederland. Als voorbeeld werd het kleine veld bij Ee genoemd. In dat kleine gasveld zit zo’n 4 miljard m3 aardgas.
Aan de aanwezigen in de zaal werd gevraagd of men wist hoelang Fryslân met het gas uit zo’n klein veld van energie kan worden voorzien. Een van de aanwezigen gokte op enkele maanden energieverbruik. In de praktijk blijkt het veel meer te zijn. Een klein gasveld bij Ee levert voldoende aardgas voor alle Friese huishoudens, 12 jaar lang. En dan te bedenken dat dit veld 700 keer kleiner is dan het Groningen gasveld bij Slochteren. Ook werd er gesproken over de effecten van gaswinning, zoals bodemdaling. Ruud van Boom van de NAM bracht in beeld hoe dit wordt gemonitord met verschillende technieken, zoals GPS. Ook de voorgenomen nieuwe gaswinning bij Ternaard kwam aan bod.
Tijdens het tweede deel van de avond was er een rondleiding over de gasbehandelingslocatie bij Anjum. Operator Frank Koops vertelde trots over zijn werk en de werking van deze locatie. Het aardgas uit de omliggende kleine velden wordt hier geschikt gemaakt voor gebruik thuis. Deze locatie vervult een sleutelfunctie voor de regio. Aan het slot van de rondrit werd even gestopt bij de nieuwe MFA in combinatie met het NAM kantoor in het hart van Anjum. Vanaf eind dit jaar komen hier zo’n 50 werkplekken voor NAM-medewerkers.
Tijdens de afronding van de avond werd gesproken over energie in zijn algemeenheid. Een van de aanwezigen zei: “We zullen met z’n allen over moeten stappen op duurzame energie. Dat is niet eenvoudig. Want nu is he aandeel duurzame energie ruim 5%. Dat is een inspanning van iedereen, dus huishoudens, bedrijven en bedrijven.” De NAM vertegenwoordigers waren het daar volledig mee eens en zijn over verduurzaming ook in gesprek met energiecoöperaties uit de regio, de Friese milieufederatie en de gemeenten.
Fotobijschrift:
De besturen van dorpsbelangen op bezoek in de controlekamer van de NAM locatie Anjum