Berging vliegtuigwrakken WO II in Noardeast-Fryslân gaat door · Foto('s): Gemeente Noardeast-Fryslân
  Gemeente Noardeast-Fryslân

Berging vliegtuigwrakken WO II in Noardeast-Fryslân gaat door

maandag 01 juli 2024

HOLWERT – De berging van twee vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortten in de gemeente Noardeast-Fryslân, gaat definitief door. Het gaat om een Vickers Wellington HE346 en een Messerschmitt Bf 109. De meeste benodigde vergunningen zijn binnen, en verschillende partijen werken samen om deze complexe operatie uit te voeren. Dit project valt onder het ‘Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken’ van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, met coördinatie door de Stafofficier Vliegtuigbergingen van het Commando Luchtstrijdkrachten. Leemans Speciaalwerken uit Vriezenveen heeft de opdracht gekregen om de berging uit te voeren.

Voor de berging van de Wellington heeft Wetterskip Fryslân toestemming gegeven om een gat in de dijk te graven. Het is van groot belang dat de veiligheid van de dijk gewaarborgd blijft. Daarom moet de dijk tussen Holwert en Ternaard over bijna 100 meter worden verwijderd. Een bouwkuip zal tot een diepte van 8 meter worden aangebracht in het gebied waar het vliegtuig ligt. Een tijdelijke waterkering van damwandprofielen houdt tijdens de berging het zeewater tegen. Deze kering moet voldoen aan dezelfde veiligheidseisen als de zeedijk, inclusief bescherming tegen stormen die eens in de 1.000 jaar voorkomen. De berging moet voltooid zijn vóór 1 oktober 2024, wanneer het stormseizoen begint.

Leemans Speciaalwerken voert de berging uit in samenwerking met Defensie. Dit bedrijf heeft de afgelopen 40 jaar ongeveer 35 vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog geborgen en heeft veel ervaring in het opsporen en veiligstellen van explosieven uit dezelfde periode. De expertise van Leemans Speciaalwerken is cruciaal voor het succes van deze operatie. Voorafgaand en tijdens de berging werken verschillende partijen samen. Naast Defensie zijn dat onder andere Wetterskip Fryslân, de provincie Fryslân, Rijkswaterstaat, It Fryske Gea, Buro Noord DagNL, de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF), Staatsbosbeheer en de Waadfûgelwurkgroep. Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) en de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) zijn betrokken. De BIDKL zorgt voor de berging en identificatie van eventuele stoffelijke resten in de vliegtuigen. De kosten van de berging worden gedekt door het ‘Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken met nog vermiste vliegers uit WO II’.

De voorbereidende werkzaamheden zijn al begonnen. Op een perceel van een agrariër in Holwert wordt gewerkt aan de verwerkingslocatie, waar de afgegraven grond gezeefd zal worden om kleine restanten van de vliegtuigen en de bemanning te vinden. De Vickers Wellington HE346, die op 26 juni 1943 neerstortte, ligt tussen Holwert en Ternaard. Aan boord bevinden zich waarschijnlijk nog de stoffelijke resten van vijf bemanningsleden. De Messerschmitt Bf 109, die op 16 juli 1943 tijdens een oefening neerstortte, ligt in het Noarderleech bij Hallum, met nog de piloot aan boord.

De Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) heeft onderzoek gedaan naar de nabestaanden van de bemanningsleden van beide vliegtuigen. Na vele uren speurwerk zijn de nabestaanden in beeld gebracht. Voor hen wordt later een herdenking georganiseerd. Op de website van de gemeente zal een pagina verschijnen met meer informatie over de vliegtuigbergingen.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?