Bedrijfsartsen vergelijken: waar moet je op letten? · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF
RECLAME

Bedrijfsartsen vergelijken: waar moet je op letten?

dinsdag 31 augustus 2021

LEEUWARDEN – Een bedrijfsarts is een (zelfstandige) medische specialist die zich richt op  verzuim binnen een bedrijf. Je krijgt met deze speciale arts te maken wanneer er sprake is van ziekte op de lange termijn. Deze artsen zijn altijd geregistreerd in het BIG-register en doen een onafhankelijke beoordeling van de situatie van een medewerker om re-integratie op de werkvloer te kunnen realiseren. Wat doet zo’n arts precies voor bedrijven, wat zeggen reviews en waar moet je op letten wanneer oproep bedrijfsarts noodzakelijk is?

Waar heeft een bedrijfsarts ervaring in?

Een arts die gespecialiseerd is in het helpen van zieke medewerkers moet de situatie van medewerkers beoordelen en adviseren hoe deze zieke medewerkers weer geïntegreerd kunnen worden op de werkvloer. Voor deze analyse kan de specialist ook genoodzaakt zijn gezondheidsonderzoeken uit te voeren. Ook adviseert deze arts hoe het ziekteverzuim binnen een bedrijf verminderd kan worden. Hierbij neemt hij of zij een preventieve rol in. Al met al is een bedrijfsarts inschakelen ter stimulering van het gezondheidsbeleid binnen een bedrijf.

Wanneer is een bedrijfsarts inschakelen noodzakelijk?

Wanneer een medewerker voor langere tijd ziek is, is een bedrijfsarts inschakelen een vereiste. Dit is op het moment dat de persoon in kwestie langer dan een week ziek is en nog geen progressie vertoond. Hierbij meld je als bedrijf de situatie aan de arbodienst, welke een melding aan de arts voor het bedrijf doorgeeft.

Wat mag een bedrijfsarts eigenlijk doen?

Wanneer oproep bedrijfsarts nodig is, gaat hij of zij onderzoek verrichten naar de situatie van de zieke medewerker. Dit gebeurt pas wanneer het verzuim langere tijd aanhoudt. Wettelijk gezien moet de specialist uiterlijk in de zesde week van het verzuim een probleemanalyse opstellen. Deze analyse wordt gebaseerd op een gesprek tussen de arts en de zieke werknemer, waarbij verwachtingen uitgesproken worden over de mogelijkheden rondom het herstel.

De medewerker is verplicht om mee te werken. Echter, er kan altijd een second opinion aangevraagd worden. Deze speciale arts mag hierbij lichamelijk onderzoek uitvoeren, wanneer hier een grondige reden voor is. Deze reden moet ook altijd verklaard kunnen worden. Daarnaast is er sprake van een geheimhoudingsplicht, waardoor de gesprekken tussen de arts en de werknemer vertrouwelijk zijn. Zonder toestemming kan hier niet over gepraat worden met een huisarts of werkgever. Een aantal zaken mogen echter wel met anderen besproken worden, namelijk:

  • Hij of zij mag advies geven aan de werkgever over het werk dat verricht kan worden voor welke periode.
  • Hij of zij mag de werkgever vertellen welke therapie de medewerker volgt en of dit aanslaat.
  • Hij of zij mag aangeven of de werknemer en de werkgever voldoende meewerken aan de re-integratie.

Wat zeggen de reviews?

In grote lijnen volgen deze speciale artsen uiteraard een protocol, maar er is nooit sprake van een vast patroon. Dit komt door de uiteenlopende situaties die zich kunnen voordoen. Hierdoor kunnen de beoordelingen en analyses van verschillende artsen uiteenlopen. Om deze reden is er altijd de mogelijkheid om een second opinion aan te vragen. Dit is mogelijk wanneer een medewerker een grondige reden heeft om de beoordeling van de eerste arts in twijfel te trekken.

Je kunt de arts in kwestie zelf ook beoordelen via een review. Hierdoor kun je ook zien welke arts wellicht beter bij jouw bedrijf past. HR navigator zorgt hierbij voor een duidelijk overzicht, waar je meer dan 1000 beoordelingen kunt lezen. Zo kun je optimaal artsen voor jouw bedrijf vergelijken.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van deze speciale artsen?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je een arts voor een zieke medewerker moet inschakelen. Je kunt namelijk iemand kiezen die bij jouw bedrijf past. Zo is het belangrijk om de BIG-registratie van de arts te controleren. Daarnaast is het belangrijk om vast te stellen welke dienstverlening je precies nodig hebt voor je bedrijf. Dit kan erg verschillen en bepaalde bedrijven krijgen meer te maken met een specifiek soort klachten.

Sommige bedrijven krijgen vooral te maken met verzuim door fysieke klachten, terwijl andere ondernemingen uitval ervaren door stress of psychische klachten. De ene arts kan hier meer gespecialiseerd in zijn dan de andere en daardoor een betere beoordeling geven van de situatie. Hierdoor hangt de keuze voor een bepaalde arts hier vanaf.

Welke arts schakel jij in voor ziekteverzuim binnen jouw bedrijf?

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?