LEEUWARDEN/DE WESTEREEN – Het grote onderzoeksprogramma Lifelines heeft in de derde onderzoeksronde de 50.000e deelnemer ontvangen. Wietske de Vries uit De Westereen had donderdagochtend die eer, zo schrijft Omrop Fryslân.
Het programma werd in 2006 opgezet om te onderzoeken hoe het kan dat de ene persoon gezond oud wordt en de andere niet. In totaal deed aan het begin van de studie ongeveer tien procent van de bevolking van Noord-Nederland mee.
Wietske de Vries, de 50.000e deelnemer aan het onderzoek
De Vries was er vanaf het begin bij. “Ik werkte destijds in een gebied waar veel zorg was over de jeugd, en waar mensen ook minder oud werden en minder gezond oud. Dat hield mij heel erg bezig als jongerenwerker. Toen zag ik een advertentie van Lifelines en wat het idee was. Toen dacht ik: nu kan ik niet weglopen, hier moet ik aan meedoen”, legt ze uit.
Het onderzoek heeft in de afgelopen vijftien jaar al veel informatie opgeleverd. Er zijn nu 500 à 600 wetenschappelijke publicaties hierover en die gaan over allerlei thema’s. Het gaat over waarom mensen met een lager inkomen minder gezond zijn dan mensen met een hoger inkomen, maar ook wat bijvoorbeeld je darmbacteriën doen met je gezondheid”, zegt Jochen Mierau, wetenschappelijk directeur van Lifelines.
Wetenschappelijk directeur, Jochen Mierau
Het onderzoek heeft ook hele actuele inzichten opgeleverd, over long covid bijvoorbeeld. Zo weten de onderzoekers nu beter waarom de ene persoon long covid krijgt en de ander niet. “Ik denk dat het op alle aspecten van gezondheid en sociaal leven het hele belangrijke inzichten heeft opgeleverd, die we anders niet hadden geweten.”
Het aantal deelnemers is de afgelopen jaren wel teruggelopen van 167.000 naar ongeveer 100.000. Volgens Mierau zijn dat er nog wel genoeg om het onderzoek goed uit te voeren. Mogelijk komt er binnenkort wel weer een nieuwe aanmeldingsronde.