TERNAARD – Als de Waddenzee de status van UNESCO Werelderfgoed kwijtraakt, zou dat een ramp betekenen voor de ondernemers in het gebied. Dat zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging, die hoop vestigt op het volgende kabinet. Dat schrijft Omrop Fryslân.
UNESCO wil dat de gas- en zoutwinning bij het Waddengebied wordt stopgezet, want door die werkzaamheden kan de bodem onder de Waddenzee verzakken. Door die bodemdaling in combinatie met zeespiegelstijging dreigt het Wad datgene te verliezen wat het uniek maakt: het droogvallen bij eb.
Dat is essentieel voor de biodiversiteit op het Wad. Want dat de zee droogvalt, zorgt ervoor dat de vogels eten kunnen vinden. Bodemdaling is echter niet het enige probleem: vissen en andere zeedieren hebben ook last van het geluid door werkzaamheden onder zee.
UNESCO spreekt haar zorgen uit in een kritisch rapport, opgesteld door een internationaal samenwerkingsverband voor natuurbehoud. Daarin stelt UNESCO onder andere dat de gaswinning bij Ternaard niet door mag gaan. Bovendien moeten Nederland, Duitsland en Denemarken uiterlijk 1 februari een plan hebben voor het behoud van de Waddenzee.
Petersen is bang dat de boodschap van UNESCO geen loos dreigement is. “Ik begrijp dat de status daadwerkelijk op het spel staat, maar dat we nog in de eerste minuten van de wedstrijd zitten, om het zo maar te zeggen.”
Het is niet voor het eerst dat UNESCO haar zorgen uitspreekt over de staat van de Waddenzee. “Kennelijk vindt UNESCO dat Nederland niet genoeg heeft gedaan met de zorgen, waardoor er nu een procedure in gang is gezet.”
Die procedure houdt onder andere in dat het rapport over de Waddenzee later deze maand wordt behandeld op de jaarlijkse vergadering van UNESCO. Uiteindelijk kan de status van werelderfgoed worden ingetrokken.
Zover is het echter nog niet. “Dit is eerder gebeurd, in Australië bijvoorbeeld, bij het Great Barrier Reef”, wit Petersen. “De Australische regering stribbelde toen eerst heel erg tegen: ‘waar bemoeit UNESCO zich mee?’ Uiteindelijk heeft Australië wel precies gedaan wat UNESCO hen opdroeg, juist om die werelderfgoedstatus te behouden.”
Petersen hoopt dat Nederland dat ook doet, want anders is het funest voor onder meer ondernemers in de regio. “Of het nou gaat om bijvoorbeeld horecazaken of campings, allemaal ondernemers op de eilanden en in de kustregio beseffen in toenemende mate dat ze in een uniek natuurgebied zitten.”
En dat levert klandizie op. “Ze gebruiken die status van werelderfgoed om aantrekkelijk te zijn voor bezoekers. Als die status verdwijnt omdat Nederland gehoor geeft aan de belangen van twee grote internationale mijnbouwbedrijven, is alle inzet voor niets geweest.”
Het kabinet is demissionair, dus Petersen verwacht niet dat er de komende maanden veel gebeurt. “Dit onderwerp zal wel controversieel worden verklaard in de Tweede Kamer, dan mag het kabinet van Rutte er niets meer aan doen.”
“Vervolgens willen we een nieuw kabinet uitnodigen om zo snel mogelijk de aanbevelingen van UNESCO om te zetten in wetgeving en regelgeving. Er moeten in ieder geval geen nieuwe vergunningen worden afgegeven voor bijvoorbeeld gaswinning onder de Waddenzee vanuit Ternaard of voor meer zoutwinning vanuit Harlingen.”
Frank Petersen van de Waddenvereniging over mogelijk verlies UNESCO Werelderfgoedstatus