AUDIO: Tekort aan BOA’s in Noardeast: “Mear as 20 auto’s parkearre op ‘e bolwurken” · Foto('s): RTV NOF | Ben de Jager
  RTV NOF | Ben de Jager

AUDIO: Tekort aan BOA’s in Noardeast: “Mear as 20 auto’s parkearre op ‘e bolwurken”

vrijdag 16 juni 2023

DOKKUM – Eén bevoegde BOA in de gemeente Noardeast-Fryslân, ja dat leest u goed. Donderdagavond bij de raadsvergadering stelde raadslid Dirk Kooistra van CDA Noardeast-Fryslân een aantal vragen aan burgemeester Johannes Kramer over de BOA/toezichthouders-inzet in Noardeast-Fryslân. “It is algemien bekend dat je de auto hast oeral delsette kinne, sûnder bekeurd te wurden”, vertelt het raadslid van het CDA.

Parkeeroverlast

“Wy krije meardere sinjalen út de binnenstêd dat der de lêste tiid hieltyd mear auto’s fout parkearre stean, it rint de spuigatten hast út. Lêsten stiene der oer alle bolwurken yn Dokkum 21 auto’s”, vertelt Kooistra na afloop van de raadsvergadering. Het baart het raadslid zorgen en daarin krijgt hij bijval van de burgemeester. “Kooistra hat hielendal gelyk, at der mear as 20 auto’s op ‘e bolwurken stean, dat moat net. Der komme hjir toeristen, mar ek minsken út de regio, bewenners en ûndernimmers dy’t fan ús stêd genietsje wolle. Dy komme ek foar de oanblik fan de stêd en dêr heart blik net by”, vult Kramer aan. Naast het ‘zichtoverlast’, is ook de doorstroming in de binnenstad in het geding. “At der in frachtwein troch de binnenstêd moat, hat dy lêst fan de foutparkearre auto’s”, beschrijft Kooistra de situatie.

Dirk Kooistra van het CDA over de problematiek

Overmacht

Het hele probleem is voornamelijk overmacht, zo ziet ook Kooistra. “Mar it baart wol degelik soargen, hielendal no’t it moaie waar der wer is, de plysje in soad akkefietjes trochstjoerd nei de gemeente, mar de BOA kin ek net op alle plakken tagelyk wêze.” In totaal heeft Noardeast-Fryslân op dit moment een vier toezichthouders/BOA’s in dienst en staat er nog een vacature open. Een van de BOA’s zit op dit moment in de ziektewet, een is compleet bevoegd en in dienst en de overige twee toezichthouders zijn al wel in dienst, maar nog niet volledig bevoegd. In totaal mogen drie van de vijf parkeerbekeuringen uitschrijven. “Mar it giet net altyd om bekeurjen, de BOA syn bêste wapen is de mûle. Mei praten komme wy hjir yn dit gebiet ek it meast fier”, aldus Kramer.

Meer verdienen in andere gemeentes?

Voor de twee toezichthouders die sinds twee maand in dienst zijn bij Noardeast-Fryslân, lopen er nog verschillende procedures bij politie en justitie. “En dy trajekten duorje in hiel skoft, dêr hawwe wy hjirre lêst fan, mar ek myn kollega-boargemasters hawwe dat”, volgens Kramer. Na de procedures zullen ook zij geheel bevoegd zijn, maar dat lijkt niet eerder dan na de zomervakantie te worden. Tot slot is er nog een bijkomend probleem, de krapte op de arbeidsmarkt en de hogere salarissen bij andere gemeenten. “Wy hearre dat der by oare gemeenten mear jild bean wurdt, om dêr yn tsjinst te kommen. Dat is miskien foar de ried ek noch in kar, om dêr ekstra jild foar út te lûken”, besluit raadslid Kooistra.

‘Na ontvlechting blijft er 4.4 FTE aan BOA’s over’

“Uteinliks hawwe wy it stribjen om mear sichtber te wêzen as tafersjochhâlders yn de gemeente, mar dat hat op dit stuit mear tiid nedich. Dêr komt noch by, at wy aanst ûntflechte binne mei Dantumadiel, dat wy noch 4.4 FTE oan BOA’s hawwe kinne. Dat is ynklusyf de jeugdboa. Foar sa’n útstrekt gebiet is dat net in soad, it hoeche der ek echt net 40 as 50 te wurden”, besluit Kramer. Het lijkt echter helder dat er nog wel een aantal toezichthouders dan wel BOA’s bij kunnen, misschien zelfs wel moeten.

Burgemeester Johannes Kramer over het tekort aan toezichthouders

Auteur: RTV NOF | Ben de Jager
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?