SCHIERMONNIKOOG – De Zoogdiervereniging uit Nijmegen zoekt dode huisspitsmuizen op Schiermonnikoog. De vereniging vraagt eilanders zo’n dode muis op te sturen, zodat ze onderzoek kunnen doen naar de oorsprong van het beestje op het eiland schrijft Omrop Fryslân.
“Deze muizensoort komt oorspronkelijk niet op Schiermonnikoog voor”, vertelt onderzoeker Maurice La Haye. “Ze kunnen wel zwemmen, maar niet zo’n eind. Dus hij is er door mensen gekomen. Ze zijn waarschijnlijk meegelift in containers of met vakantiegangers meegekomen in een caravan of vouwwagen. Dat weten niet, maar door DNA-onderzoek kunnen we de route achterhalen en kijken hoe ze op het eiland zijn gekomen.”
De eerste melding van de huisspitsmuis op Schiermonnikoog was in 1982. Op Texel was dat zo’n tien jaar geleden, maar op Ameland is het beestje nog maar recent aangetroffen. Er zijn ook eilanden in Europa waar de soort niet voorkomt, zoals in Groot-Brittannië.
Inheemse soorten beschermen
De muis kan andere inheemse soorten verdringen, zoals dat op Texel is gebeurd. “Ons doel is om de inheemse soorten te beschermen.”
De onderzoeker vraagt de eilanders om een dood beest op te sturen. “Misschien hebben ze een exemplaar in de vriezer liggen. Daar hoop ik op. Natuurliefhebbers zijn soms een beetje gek. Ik heb dat vroeger zelf ook wel gedaan.”
Hij roept vooral niet op om muizen te vangen en te doden. “Je hoeft geen val te zetten, ze zijn makkelijk te vinden. Katten vangen ze, maar eten ze niet op. Ze stinken namelijk echt.” Hij hoopt dat zijn oproep iets oplevert. “Ik ben in dit geval blij met een dode muis, in plaats van een dode mus.”
Onderzoeker Maurice la Haye in gesprek met Omrop Fryslân
Met spoed gezocht: #huisspitsmuis van #Schiermonnikoog. Voor een genetische studie zijn wij op zoek naar een dode huisspitsmuis van Schier. Wie o wie heeft een exemplaar in de vriezer? @NatuuropSchier? Uiteraard niet dood maken! Alleen reeds dode spitsmuizen melden. Dank! #dtv
— Zoogdiervereniging (@Zoogdierverenig) January 5, 2022