DAMWÂLD – Maandagavond kregen de gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân een ster uitgereikt voor het project Veilig Buitengebied, een primeur voor beide gemeenten. Zij zijn daarmee de eersten in Noord-Nederland. Burgemeester Agricola over de ster: “It is leuk sa’n stjer, mar no moatte wy net op ús lauweren rusten gean. Wy moatte hjir mei oan ‘e gang.”
Zo’n vijftig belangstellenden bezochten maandagavond het gemeentehuis in Damwâld. Hier kregen ze een interessant programma met onder andere een bijdrage van gastspreker Mick van Wely, journalist van de Telegraaf en RTL. “Onderschatting en naïviteit zijn twee kernwoorden, binnen het containerbegrip ondermijning. Het is gewoon overal, ook in het Noorden. Het zal niet op de schaal zijn als in Brabant en Limburg, maar ook hier zie je wel de groter wordende invloed van de misdaad.”
Daarnaast gaf de brandweer een uitleg over het gevaar van synthetische drugslabs. Daarnaast stond de gloednieuwe mobiele escape room van de brandweer, vol met ‘gevaren’ van een huiskamer inrichting, voor het gemeentehuis. Mensen konden daarin ervaren hoe het is om met rook in aanraking te komen.
Reportage over de avond in het gemeentehuis van Damwâld
Burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel en Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân kregen de Veilig Buitengebied Ster uitgereikt uit handen van Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Met deze ster zijn zij de eerste gemeenten in Noord-Nederland die zorg dragen voor een veilig buitengebied. Beide burgemeesters zijn het er wel over eens, dat er nog een slag te slaan is. “It is ek foar in grut part yn it ferburgene, dus wy witte it net. Wêr it om giet, is dat wy mei syn allen, de plysje, mar ek boargemasters, amtners, riedsleden, wethâlders, de minsken fan ús bûtentsjinst, wach wêze moatte op sinjalen. Dat moatte wy dêrnei probearje by elkoar te bringen, sadat de ynformaasje dêr komt, wêr’t der wat mei dien wurde kin”, vertelt burgemeester Kramer.
Veilig Buitengebied is een vervolg op de bijeenkomst Boef zoekt Boer en attendeerde de inwoners, bedrijven, instanties, van vooral buiten gebied op de gevaren van criminaliteit en hoe dit aan te pakken. Daar zijn nu afspraken overgemaakt met onder andere: gemeentes, politie, brandweer, landbouw- en natuurorganisaties.