AUDIO: Raad Tytsjerksteradiel wil ook ontvlechten met Achtkarspelen · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

AUDIO: Raad Tytsjerksteradiel wil ook ontvlechten met Achtkarspelen

donderdag 22 juni 2023

BURGUM – Tijdens de raadsvergadering van Tytsjerksteradiel ging de raad in discussie over fuseren of ontvlechten met buurgemeente Achtkarspelen. Al snel werd duidelijk dat de meerderheid de voorkeur gaf aan ontvlechten. Uiteindelijk is dit ook de richting die is bepaald.

Dat betekent dat Tytsjerksteradiel een zelfstandige gemeente blijft en de werkmaatschappij 8KTD wordt ontbonden. Toch was het geen gemakkelijke beslissing, de meningen van de verschillende fracties kwamen duidelijk naar voren.

FNP wilde duidelijk ontvlechten. “Myn Tytsjerksteradiel, in gemeente wer’t je grutsk op binne”, zei Freddy de Haan. Hij is er altijd duidelijk over geweest dat dit zijn mening is. Toch heeft hij er slapeloze nachten van gehad en wilde hij alle opties bekijken.

CDA was ook duidelijk, maar zij wilden juist fuseren. “Ik ben een Tytsjerksteradieler, dat heb ik nog nooit iemand horen zeggen”, zei Gert van der Meijden. “Alle signalen wijzen naar fuseren, sommigen zien dat nog steeds niet. Wij begrijpen daar niks van.”

Voor PvdA/GroenLinks was het een grote worsteling. “Er is geen goed of fout”, stelde Peter van der Hoef. Toch zien zij meer toekomst in een zelfstandige gemeente. Zo ook de BVNL fractie, al waren zij stelliger in hun mening. “Wy gean net fuseren!”, aldus Jesse Looijenga.

Voor de VVD was het ook een lange zoektocht. Beide opties hebben voor- en nadelen. “Wy moatte wol as ried dy kar meitsje. Op dit stuit hawwe wy in foarkar foar ûntflechtsjen”, stelde Dineke Wagenaar.

ChristenUnie was weer duidelijk voor een fusie. “Wy kieze net tsjin ûntflechtsjen mar foar fúzje”, zei Douwe Hooijenga. Volgens de ChristenUnie is er prima te fuseren zonder de nabijheid te verliezen.

Tot slot gooide D66 de discussie over een hele andere boeg. Erwin Duursma schrok van het feit dat er niet echt met elkaar in gesprek werd gegaan, en ook niet met Achtkarspelen. “Iedereen roept zijn eigen standpunten. Misschien moeten we nu nog maar niet besluiten.”

Moties

Er werden drie moties ingediend. FNP, PvdA-GL, BVNL en VVD dienden een motie in om zo snel mogelijk te ontvlechten en zelfstandig verder te gaan, deze werd aangenomen. Ook dienden dezelfde partijen een motie in om voor 23 november met een plan van aanpak te komen, deze werd ook aangenomen. D66 diende een motie in om vanuit de juiste toekomstbasis beslissingen nemen, deze werd niet aangenomen. Daarmee werd het besluit genomen om de weg van ontvlechting te nemen.

Het college

Wethouder Tytsy Willemsma sprak tijdens de vergadering vanuit het hart en stelde dat er 10 jaar geleden eigenlijk al een fout is gemaakt, bij het opzetten van de gezamenlijke werkmaatschappij. “It kin wêze dat yn beide gemeenten in oare beslissing falt. Ik hoopje wol dat wy dan mei respekt mei-elkoar yn petear gean kinne.”

Dat was niet het geval. Na de beslissing bedankte ze alle medewerkers voor hun passie en inzet. “Moarn leit de wrâld der net oars by. Wy kinne, en gean fjirder.” Toch greep de beslissing haar aan.

Wethouder Tytsy Willemsma:

Achtkarspelen

De raad van Achtkarspelen vergaderde tegelijk met Tytsjerksteradiel en besloot ook om zelfstandig te blijven en de werkmaatschappij te ontbinden.

Auteur: RTV NOF | Lisa Taekema
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?