AUDIO: Oliebollenkramen blijven dicht; wel onderzoek naar achterhaalde wetgeving · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

AUDIO: Oliebollenkramen blijven dicht; wel onderzoek naar achterhaalde wetgeving

donderdag 16 november 2023

DAMWALD  – De motie van BVNL in Dantumadiel om de verkoop van oliebollen toch mogelijk maken op Oudjaarsdag, heeft het niet gered. Geen verrassing, maar toch vindt fractievoorzitter Joran Jager het jammer. “De sneinssluting is in relyk fan it ferline.” Wel was er volledige steun voor het inzichtelijk maken van verouderde wetgeving.

De oliebollenmotie voor verkoop van oliebollen op zondag 31 december sneuvelde, zoals al voorspeld, met tegenstemmen van coalitiepartijen ChristenUnie, SGP, Sociaal Links en Gemeentebelangen Dantumadiel. Initiatiefnemer BVNL en andere oppositiepartijen CDA en FNP stemden voor. Bij een raadsvergadering een week eerder liepen de emoties hoog op toen tradities als oliebollen en carbidschieten ter sprake kwamen.

Verouderde verordening

Maar wat blijkt: de oliebollenbakkers hadden nooit een ontheffing kunnen aanvragen. In de Winkeltijdenverordening van Dantumadiel wordt namelijk verwezen naar een artikel van de Winkeltijdenwet dat in 2014 al verviel. “Yn ús feroardening wie dat noch net oanpast en dat betsjut dat der op dit momint gjin grûn is om ûntheffing te ferlienen”, legt wethouder Gerben Wiersma uit.

Wethouder Gerben Wiersma over de verouderde verodening:

Dan rijst de vraag of er meer verordeningen die achterhaald zijn? “As dat no pas oan it ljocht komt, foar hoe folle oare feroardenings jildt dat dan?”, zegt Wiersma. “Wy ha wol in stik as hûndert feroardenings, mar dy ken ik net allegear út de holle.”

BVNL kwam daarom met een motie om inzicht te krijgen in verouderde verordeningen. “Wy ha yn Nederlân it legaliteitsbegjinsel, dus elts moat him oan de wet hâlde. It kin gewoan net as regels net up to date binne”, zegt Jager. “Dan witte ynwenners ek net wêr’t sy oan ta binne.” De motie werd unaniem aangenomen.

Detailhandel versus horeca

Maar weten het college en de raad dan zelf niet wat er in de wet staat, waar zij hun beleid op vaststellen? Jager: “Dat soene it kolleezje en de ried witte moatte, mar wy ha as ried net de amtlike ûndersteuning om dat allegear sels yn de gaten te hâlden.”

Jager droeg nog het argument aan dat volgens de Kamer van Koophandel eetkramen wel onder horeca vallen. Maar daar heeft Dantumadiel volgens wethouder Wiersma niks mee te maken. “Sy hantearje wer oare metoades. Wy ha it noch tsjekt by in jurist en dy seit dat kreamen gewoan ûnder detailhannel falle. Mochten sy ûnder hoareka falle, dan meie oaljekoekebakkers net iens op stânplakken stean, want dy binne allinnich foar detailhannel.”

Juridisch onderzoek

BVNL en CDA wilden ook een motie indienen om juridisch onderzoek te laten uitvoeren naar ‘oliebollengate’, maar die trok Jager woensdag aan het begin van de raadsvergadering in. “Wy ha dit sels ek al útsocht. Wy tinke dat it dúdlik is wat der no oan de hân is en dat it gjin soaden oan de dyk sette sil. Dan fine wy dy moasje oerstallich.”

Fractievoorzitter Joran Jager van BVNL:

 

Zaak is nu dat de verordeningen in Dantumadiel opnieuw onder de loep worden genomen. Wiersma: “Wy krije in eigen organisaasje, los fan Noardeast-Fryslân. Dan wolle wy op eigen wize ynfolling jaan oan de feroardenings en ek al om dy reden is it goed om dy allegear wer ris troch te nimmen.” Wiersma verwacht niet dat het klachten of rechtszaken zal opleveren.

Eerder vragen stellen

Was er dan nooit hoop geweest voor de oliebollenbakkers in Dantumadiel? “It hie kind as de fraach earder steld wie. Dan hie hja tiid hân om dermei oan de slach”, zegt Wiersma. “Dêrneist hat de ried ek yn mearderheid besletten dat sy it net wolle, dus der wie gewoan gjin reden ta.”

Mocht de raad in de toekomst wel willen instemmen met oliebollen verkoop op Oudjaarsdag, dan is het eerst zaak dat zij de bestaande verordeningen nog eens na te lopen. “De wetten en feroardeningen yn de gemeente moatte foar de boargers én foar ús up to date wêze”, besluit Jager.

Zondagsrust, carbid en oliebollen: tradities botsen in Noordoost-Fryslân

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?