AUDIO: Noardeast wil feestelijk oud en nieuw: “Foar eltsenien in moai feest” · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
  Ben de Jager | RTV NOF

AUDIO: Noardeast wil feestelijk oud en nieuw: “Foar eltsenien in moai feest”

vrijdag 09 december 2022

NOARDEAST-FRYSLAN – “Sa as ôfrûne kear wolle wy it net wer”, daarmee opende burgemeester Johannes Kramer donderdagavond de raadsvergadering over de aanpak van aankomend oud en nieuw. “It moat foar eltsenien in moai feest wurde, dan doel ik ek echt op eltsenien.” 

“Ut de ban springe is prima, mar der is in feiligheidslijn”

De gemeente kijkt met een positieve blik richting de aankomende jaarwisseling. “We wolle ek echt net in fariant 0.0, wy meie mei syn allen echt wol efkes lekker út de bân springe, fjoerwurk ôfstekke, feestfiere, brantsje stoke yn ‘e tonne. Dat moat foaral wêze en is prima, mar wy lûke wol de lijn, wêr’t it giet om feiligens foar oare doarpsynwenners en helpferlieners. Ek is de trochgang foar helptsjinsten at elke sekonde telt hiel wichtich, sa simpel is it.”

De-escalerend optreden bij problemen

Noardeast en de politie probeert bij problemen, zo veel mogelijk de-escalerend te werken. Dat is ook een expliciete opdracht die de politie meekrijgt. Als er problemen zijn, moet dat in eerste instantie met woorden worden opgelost. Bijkomend voordeel is deze jaarwisseling, dat zoals het nu lijkt er geen coronamaatregelen van kracht zijn. Daardoor kunnen er ook weer volop feesten georganiseerd worden. Ook mag er tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 02:00 uur vuurwerk worden afgestoken.

Mocht de-escalerend optreden niet werken, gaat de politie proberen de situatie te eindigen. Als dat niet slaagt, is men aanbeland bij de zogeheten fase 3. Dan wordt de Mobiele Eenheid ingezet, die waarschuwen meermaals en vervolgens gaan zij charges uitvoeren.

“ME yn sicht, fuortwêze!”

In de dorpen waar de vorige jaarwisseling de Mobiele Eenheid ingreep, leefde een gevoel dat mensen niet wisten wat ze moesten doen, als de Mobiele Eenheid in actie kwam. “In hiel oantal, faaks ûnskuldige minsken waarden ferifele troch de ME. Ik hoopje no dat it foar elts dúdlik is. Sa gau at de ME der is, moatte jo fuortwêze. Ek al hawwe jo der neat mei fan dwaan.”

Vreugdevuren alleen toegestaan op aangewezen locatie

Grote(re) vreugdevuren zijn alleen toegestaan, wanneer deze zijn aangemeld bij de gemeente. Reitsum, Burdaard, Ferwert, Hantum en Metslawier hebben in overleg met de gemeente een veilige locatie aangewezen gekregen. Er wordt door de handhaving, politie en gemeente wel actie ondernomen, wanneer er op andere, niet aangemelde plekken, grote vreugdevuren worden gesticht. “Yn it bysûnder op de plakken wêr’t it gefaarlik wurdt foar de ynwenners en de omjouwing. Ek op krúspunten wurde freugdefjoeren net mear tastien, om’t sy de trochgang belemmerje.”

34 subsidie-aanvragen: €74.000,-

Een aantal ambtenaren, gaven samen met de burgemeester, politie en brandweer een donderdagavond presentatie over de aanpak in de dorpen die vorig jaar te maken kregen met ME-inzetten. Inmiddels is er met de meeste dorpen goed contact geweest. “We hebben een afhechtingsgesprek met de Burdaard, Marrum, Kollumerzwaag en Anjum gehad, naar aanleiding van het COT-Rapport. Daarnaast zijn we in eerder genoemde dorpen en Aldwâld geweest voor een voorbereidingsgesprek op aankomend oud en nieuw.” In die gesprekken is men vooral bezig geweest, om ruimte te geven voor festiviteiten. In totaal zijn er voor de festiviteiten in dorpen door de hele gemeente subsidies aangevraagd. “Er zijn 34 aanvragen, na goedkeuring krijgen de organisaties nog voor de kerst het geld op de rekening.”

Met de andere, niet expliciet genoemde dorpen, is eveneens contact geweest. Ook wordt er in de huis-aan-huis krant en via sociale media binnenkort nog een actie gestart, om iedereen zo goed mogelijk te informeren. Burgemeester Kramer sloot de avond af: “Wy hoopje dat it goed giet en dogge ús bêst.”

Burgemeester Johannes Kramer over aankomend oud en nieuw

Auteur: Ben de Jager | RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
AUDIO: Noardeast wil feestelijk oud en nieuw: “Foar eltsenien in moai feest” · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
  Ben de Jager | RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?