AUDIO: Klok Kruiskerk Burgum voor de tweede keer in 360 jaar verwijderd · Foto('s): Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
  Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar

AUDIO: Klok Kruiskerk Burgum voor de tweede keer in 360 jaar verwijderd

donderdag 25 februari 2021

BURGUM – Voor de tweede keer in bijna 360 jaar wordt donderdag de grote klok uit de Kruiskerk in Burgum verwijderd. De klok wordt naar een gespecialiseerd bedrijf in Duitsland gebracht om te voorkomen dat er uiteindelijk scheuren in komen. Om de klok veilig buiten te krijgen is om de toren heen een stellage gebouwd. Boven in de toren is een gat in de muur gemaakt waardoor de klok naar buiten kan worden getakeld, zo schrijft Omrop Fryslân.

Op de stellage, op ongeveer 20 meter boven de grond, liggen her en der groepjes oude stenen. Ze zijn afkomstig uit de muur van de kerktoren, waar het gat is gemaakt waar de klok doorheen moet. “Die stenen moeten allemaal zoveel mogelijk op dezelfde plek terug worden gemetseld”, zegt projectleider Sijbe Tolsma van bouwbedrijf Swart uit Eastermar. “Dat is nog best een ingewikkelde klus.” Het bouwbedrijf heeft veel foto’s gemaakt van de toren voordat de stenen uit de muur werden gehaald. “Zo kunnen we van elke steen zien waar hij vandaan komt. En weten we straks ook welke steen waar moet worden teruggeplaatst. Dat vraagt wel even wat werk.”

Projectleider Sijbe Tolsma over het verplaatsen van de klok

De klok wordt met een lier naar buiten gehaald. Daarna laten ze hem door een open ruimte in de steiger naar beneden zakken. “Dat is een spannend moment. De klok is ongeveer 1.20 meter breed, terwijl de steiger 1.30 is. Dat is krap, dus moeten we voorzichtig werken. We willen de klok natuurlijk niet beschadigen, ook al wordt hij straks gerestaureerd.”

In 1943 ook uit de toren gehaald
De klok hangt al bijna 360 jaar in de toren, weet Arjen van der Schaaf. Hij is voorzitter van de Stichting Behoud Monumenten Tytsjerksteradiel en opdrachtgever voor de restauratie. “Dat weten we omdat het erop staat”, lacht Van der Schaaf. Op de klok staat de oud-Hollandse tekst Jurien Balthasar heeft my ghegooten in Leeuwarden 1662.

Het is de tweede keer dat de oude klok uit de toren wordt weggehaald. In 1943 werd hij namelijk gevorderd door de Duitse bezetter, om er kanonnen en kogels van te maken. Ook toen is de klok uit de kerktoren gehaald en naar beneden gebracht. “Maar daarna hebben de Duitsers niet goed opgelet, want de klok verdween toen snel. In 1945 bleek hij het kolenhok van de kerk te liggen. Hij is dus nooit ver weg geweest en daarom is hij behouden gebleven.”

Het is nog niet duidelijk hoelang de restauratie precies gaat duren. Er zijn ongeveer zeven weken voor uitgetrokken. In Burgum hopen ze de klok weer te kunnen gebruiken met de Dodenherdenking op 4 mei.

Arjen van der Schaaf van de Stichting Behoud Monumenten Tytsjerksteradiel

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
AUDIO: Klok Kruiskerk Burgum voor de tweede keer in 360 jaar verwijderd · Foto('s): Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
  Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?