NOARDEAST-FRYSLAN – Het zijn vaak kleine berichtjes op websites of in de krant. Burgemeesters die woonhuizen of loodsen voor kortere of langere tijd sluiten, omdat er bijvoorbeeld in drugs wordt gehandeld. Of omdat er amfetamine wordt gemaakt. Maar waarom moet een burgemeester daar wat over zeggen, waarom doet de politie dat niet? Omrop Fryslân ging in gesprek met Burgemeester Johannes Kramer.
Eén van de Friese burgemeesters die regelmatig een huis sluit in verband met drugsoverlast is Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân. Met hem zetten we op een rijtje hoe burgemeesters deze beslissing nemen, en of die eigenlijk wel effect heeft.
“In de Opiumwet is vastgelegd dat de bevoegdheid om een woning te sluiten bij de burgemeester ligt, wanneer er sprake is van drugshandel. Als de politie dat dus ergens constateert, kijken we ernaar en kun je als burgemeester die beslissing nemen.
Bij softdrugs gaat de boel drie maanden dicht. Als het om harddrugs gaat, gaat het om een periode van zes maanden. Als je daarna vaker betrapt wordt, gaat de boel natuurlijk langer op slot.”
“Ik hoef vaak niet heel lang over na te denken. Als er inderdaad sprake is van drugshandel vanuit een woning, dan heeft dat een ontwrichtende werking in de buurt. Mensen kopen die rommel daar, gebruiken het daar soms ook, dat zorgt allemaal voor overlast. Dat wil je als burgemeester niet in je gemeente hebben.”
“Bij een loods op een industrieterrein is de maatregel uiteraard wat makkelijker te nemen. Soms heb je inderdaad te maken met een woonhuis, waar ook nog een partner of zelfs kinderen wonen.
Wanneer het dan de eerste keer is, of de overlast voor de buurt is zeer beperkt, dan laat je het soms bij een gesprek en een stevige waarschuwing in het belang van de kinderen. Maar daar ben ik in principe niet toe gelegen.”
“De criminaliteit wordt er niet meteen minder van, maar het heeft wel degelijk effect. De loop is er dan uit, om het zo maar te zeggen. Dan komen er geen brommertjes of scootertjes langs om hun drugs op te halen. Dat scheelt veel directe overlast voor omwonenden.
Vergeet niet, de romantiek rondom drugshandel moeten we vergeten. Dat was in de jaren zeventig zo met de hippies, maar die tijd hebben we gehad. Het is nu keiharde misdaad. Waar wij die als overheid maar beëindigen kunnen, daar moeten we dat ook doen.”
Burgemeester Johannes Kramer in gesprek met Tiete Sijens van Omrop Fryslân: