De Bonairiaanse geduputeerde van Onderwijs en Cultuur Benito Dirkz bracht woensdag een bezoek aan basisschool de Frissel in Feanwâlden. Hier kon hij met eigen ogen zien hoe meertalig onderwijs in Fryslân in de praktijk wordt gebracht.
In Fryslân is het heel normaal dat op de basisscholen het Frysk een belangrijk deel uitmaakt van de lessen. De laatste jaren vindt dat steeds meer plaats in combinatie met Engels en zijn veel scholen drietalig geworden. Op Bonaire ligt de situatie iets anders. De taal die daar het meeste wordt gesproken is het Papiaments, sinds 2007 de officiële taal op de Antillen. Op de scholen op Bonaire wordt sindsdien dan ook volledig in het Papiaments les gegeven het Nederlands wordt er gewoon als vak gegeven. De scholen op Bonaire willen echter het Nederlands weer als voertaal op de scholen gaan gebruiken en het Papiaments als vak geven. In beide gevallen blijft er een taalprobleem en daarom gaan er nu steeds meer stemmen op om het onderwijs op Bonaire meertalig te maken. Dit is een situatie waar in Fryslân al veel ervaring mee is opgedaan. De scholen en de regering van Bonaire hebben dan ook een beroep gedaan op Expertisecentrum Meertaligheid van schoolbegeleidingsdienst Cedin om hen te helpen met het invoeren van meertaligheid op scholen.
CBS De Frissel in Feanwâlden is één van die scholen die al een aantal jaren werkt met meertalige lessen. Het is een drietalige school waar lessen in zowel Nederlands, Frysk als Engels worden gegeven. Leerlingen en het onderwijzend personeel zijn inmiddels helemaal ingeburgerd in deze methode van lesgeven. Van de jongste kleuterklassen tot de oudste leerlingen is drietaligheid een normaal deel van de lessen. Gedeputeerde Dirkz kon, samen met een afvaardiging, kijken hoe het in zijn werk ging. In zowel onder-, midden-, als bovenbouw heeft hij een deel van een les meegemaakt. Zo kon hij onder andere zien hoe in de onderbouw de kleuters op zeer eenvoudige wijze woordjes en kleuren leert en zag hij bij de bovenbouw dat er heel actief Engels wordt gesproken in de klas. De invoering van meertaligheid op Bonaire zal nog een tijdje duren, maar de gedeputeerde was heel enthousiast over wat hij gezien heeft op de Frissel. Hij sprak de hoop uit dat er over twee jaar een voorzichtige start kan worden gemaakt om het systeem al in te voeren.
Hendrikje Talsma had een gesprek met Jelle Bangma van het Cedin