AUDIO: Familie Vaatstra over tv-serie: “Afschuwelijk dat onze tragedie inspiratiebron is” · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

AUDIO: Familie Vaatstra over tv-serie: “Afschuwelijk dat onze tragedie inspiratiebron is”

maandag 09 september 2024

DE WESTEREEN – De familie Vaatstra noemt het “afschuwelijk” dat er een dramaserie is gemaakt over de moord op Marianne. Dit laten ze weten in een reactie. De serie Een van ons gaat maandag  in première op het festival Film by the Sea. De serie is geregisseerd door Michiel van Erp. “De familie vindt het afschuwelijk dat de tragedie die hen is overkomen, als inspiratie dient voor een tv-serie. Ze zijn hier vooraf niet over geïnformeerd en hebben er geen medewerking aan verleend,” zegt de advocaat van de nabestaanden in een reactie aan de media.

Emotionele impact

Elke keer dat de zaak Vaatstra in het nieuws komt, heeft dat een grote emotionele impact op de familie. “Ze zien de tv-serie als iets waar ze verder geen invloed op hebben. Maar de aanloop naar de serie, de publiciteit en straks ook de daadwerkelijke uitzendingen, brengen veel verdriet weer naar boven.” De dramaserie Een van ons is gebaseerd op het verhaal van Marianne Vaatstra. “Behalve het misdrijf zelf, waarvan de dader pas dertien jaar later en na een grootschalig DNA-onderzoek wordt opgespoord, draait het verhaal om de ingrijpende gevolgen voor de onderlinge verhoudingen binnen de dorpse gemeenschap,” staat in de begeleidende tekst van de film.

Regisseur Van Erp verrast

Volgens regisseur Van Erp zegt de film ook iets over het Nederland van nu, “waar xenofobie, complotdenken en eigen rechter spelen aan de orde van de dag zijn.” De zesdelige serie wordt vanaf donderdag op Canal+ uitgezonden. Van Erp zegt verrast te zijn door de reactie van de familie. “We hebben destijds wel degelijk contact gehad met ze, maar ze wilden niet meewerken. Maar laat het helder zijn: ik heb respect voor het verdriet dat ze voelen, dat snap ik zeker.”

De regisseur benadrukt dat de serie geïnspireerd is door de moord op Marianne Vaatstra, “maar het is volledig fictie geworden, geen reconstructie. Het speelt zich af op het platteland van Groningen, niet in Fryslân. We hebben het bewust uit de werkelijkheid getrokken.”

Luister hier naar een gesprek van Eric Ennema met Michiel van Erp

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?