AUDIO: Burgumer Eline Boonstra een bobsleeër in de dop · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

AUDIO: Burgumer Eline Boonstra een bobsleeër in de dop

woensdag 02 november 2022

DE WESTEREEN/BURGUM – De 19-jarige Eline Boonstra is student aan de Pabo/Alo in Groningen. Zij is sportief en hockeyde lang op hoog niveau. Bij de opleiding werd verteld dat het lastig zou zijn om daarnaast een bijbaan te doen en ook sporten daarnaast zou lastig zijn. Ze deed een stap terug naar het één-na-laagste niveau in het hockey. Op een gegeven moment verveelde ze zich, speelde ze alleen nog maar wedstrijden en zocht een nieuwe uitdaging. Ze keek daarom om haar heen voor iets anders. Nu is onderdeel van het bobsleeteam van TeamNL en kijkt ze uit naar haar eerste afdaling. Zondag 30 oktober schoof zij bij presentator Jaap Melessen aan in het programma Rûnwei Sport aan om te vertellen over de sport en hoe dat zo is gekomen.

Keuze voor bobsleeën en presentatie Papendal

Boonstra: “Vanuit de opleiding werd altijd gezegd: “Je bent zo explosief daar moet je iets mee doen.” Zo ben ik bij bobsleeën gekomen. Ze zochten daar mensen. Dat is natuurlijk de droom van iedereen in de sportwereld. Om naar de Olympische Spelen te gaan.” Eline is niet de enige bobsleeër in de regio. Uit Damwâld komt de onlangs gestopte Dennis Veenker. Voor adviezen over de sport hoeft ze niet ver te reizen. “Mijn buurvrouw Tine Veenstra is in 2010 naar de Olympische Spelen gegaan naar Vancouver.” In het vrouwen bobsleeën is er alleen de mono-bob en de twee-mans (vrouws)bob. “Zij zat in de tweevrouws en is ook remster dat ik ook ga doen.” Kortgeleden was de presentatie op sportcentrum Papendal. “Met bobsleeen is alles best wel redelijk snel gegaan. Ik heb een testdag gedaan en ik ben er zo ineens ingerold. Die presentatie op Papendal was geweldig.”

Luister hier naar het verhaal van Eline Boonstra over haar keuze voor de bobsleesport en de presentatie van TeamNL op Papendal

Sponsoring van de bobsleesport en bobben als teamsport

Het Nederlandse bobsleeteam en skeletonteam heeft sinds kort een nieuwe hoofdsponsor NewCold. Het bobsleeën is een kleine sport. Daarom moet Eline Boonstra een eigen bijdrage en zelf ook nog op zoek naar sponsors gaan. “Dat is best nog wel een bedrag. Ik ga 26 november naar Oostenrijk en voor die tijd moet ik het overgemaakt hebben aan de bond.” Via een Instagram-account van de bobslee dames en haar eigen account wordt er dan ook druk gezocht naar sponsors. Zij kunnen bijvoorbeeld een plek (voor reclame red.) op de bob krijgen of er kan vanuit de bond een clinic georganiseerd worden. Zodat mensen kunnen ervaren hoe het is om bobber te zijn. “Ik kan natuurlijk mijn kleding laten bedrukken en ik heb een redelijk bereik met volgers op Instragram.” Het bedrag dat door haar opgehaald moet worden is € 1.000 en voor de piloot is het bedrag het dubbele. Dit is omdat zij meer wedstrijden gaan doen.

In een tweemansbob zit je met zijn tweeën maar het is wel een echt team. Tussen de remmer en de piloot moet een goede samenwerking zijn. “Het gaat om het juiste tempo om te beginnen. Als één iemand gaat beginnen en de ander doet nog niks. Dan zit je in je eentje zo’n hartstikke zware slee te duwen. Dus je moet echt goed op elkaar ingespeeld zijn.”

Luister hier naar het verhaal van Eline Boonstra over sponsoring en bobben als teamsport

Voorkeur voor positie in de slee, Dennis Veenker en sponsoroproep

Voor de positie in de bob heeft Eline piloot of remmer geeft zij het volgende aan: “Remmen had toch meer mijn voorkeur, want als pilote moet je ook in je eentje in de bob. En kom uit het hockey dat is meer een teamsport.” Het is voor haar het eerste seizoen in de bob. “Dat is best wel spannend, want ik heb nog nooit een afdaling gedaan. Ik heb daarom ook gekozen voor een iets veiliger plek in de slee. De piloot heeft heel veel verantwoordelijkheid, maar ik als remmer ook natuurlijk. Want ik moet er wel staan.” Zij begint dus rustig aan en kijkt ook nog of de sport daadwerkelijk iets voor haar is. Oud-bobber en remmer Dennis Veenker is nog actief betrokken bij de sport. Hij geeft krachttrainingen en looptrainingen bij Topsport Noord. Veenker geeft haar het volgende mee. “Het leuke is adrenalinekick dy’t de ôfdaling jout. Geniet derfan en meitsje foaral plesier. Do foaral dyn ding it earste jier en besykje safolle mooglik te freegjen oan de minsken mei erfaring.” Mensen die Eline Boonstra willen sponsoren kunnen haar bereiken via haar Instagram- of Facebookaccount.

Luister hier naar het verhaal van Eline Boonstra over haar keuze als remmer en het advies aan haar van oud-bobsleeër Dennis Veenker

Auteur: Jaap van der Laan | RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?