GRONINGEN – Na de tweede wereldoorlog heeft het industriebeleid in Nederland een ontwikkeling ondergaan. Promovendus Bart Hoogeboom (RuG) onderzocht het beleid voor drie internationale plattelandsregio’s, waaronder Noordoost Fryslân. In de RTV NOF Weekend Nieuwsshow vertelde hij over de conclusies van zijn onderzoek.
“Meest opvallend was dat de regio’s toch wel hebben geleerd anders naar hun economie te kijken. Dat ze toch wel potentie hebben ondanks dat het vrij kwetsbare plattelandsregio’s zijn. Dat er kansen lagen in toerisme, maar ook wat betreft de economische ontwikkeling van de industrie. Noordoost Friesland heeft lange tijd vast gehouden aan het oude industriebeleid. Ze waren vrij traag in het veranderen van hun ideeën en opvattingen over regionale ontwikkeling. In de jaren negentig kwam het inzicht dat het oude industriebeleid toch voorbij was. Dat ze anders naar hun regio moesten kijken en dat ze meer moesten inzetten op kleinschalige projecten. Daarnaast kwam er een grote impuls door de aanleg van de centrale as. Vanaf dat moment waren ze veel zelfbewuster en een betere lobby naar Den Haag.”
“Vooral belangrijk is dat de regionale samenwerking wordt vastgehouden. Dat de gemeenten regionaal blijven denken en elkaar ook wat gunnen. Dat als er bij een project als Holwerd aan Zee in een andere gemeente wordt geïnvesteerd, ze daar niet met afgunst naar kijken, maar inzien dat het de hele regio ten goede komt. Tegelijkertijd moet je ook kijken buiten de regio en samenwerken met steden in de omgeving. Probeer goed samen te werken op het gebied van de regio maar kijk ook af en toe verder.”
Luister hier naar promovendus Bart Hoogeboom over zijn onderzoek