BURGUM – De Aziatische hoornaar is ook in Noordoost-Fryslân de afgelopen tijd meermaals gespot. In Burgum is vorige week een nest van de invasieve exoot geruimd. De Aziatische hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in het ecosysteem, dus daarom verspreidt de exoot zich snel. Afgelopen dinsdag is het dier waargenomen in Dokkum en vorige week in Oentsjerk. “Er komen nog meer nesten aan, helaas”, vertelt Ferdinand Kruize aan RTV NOF.
Ongediertebestrijder Kruize heeft het nest vorige week in Burgum ontmanteld. “Het nest in Burgum had 1 koningin, 25 werksters en er zaten nog zo’n 20 larven in.” De komst van de Aziatische hoornaar is een aanslag op de biodiversiteit, ziet ook Kruize. “Ze jagen bijvoorbeeld op honingbijen, dus imkers zullen het ook snel merken als de invasieve exoot in de buurt is.”
Kruize roept de inwoners op: “Kijk alsjeblieft uit naar de Aziatische hoornaar. Probeer met bijvoorbeeld een lokpot te plaatsen, het dier op de foto te zetten en de foto op waarneming.nl te zetten. Dan wordt er een zoekteam opgezet, want elk nest wat we bestrijden, scheelt ons 5 tot 50 nesten het jaar erop.”
De Aziatische hoornaar heeft eigenlijk twee soorten nesten, als de Koningin een eerste nest bouwt, zonder dat de werksters actief zijn, noemen we dat een embryo-nest. “Als de werksters uiteindelijk uitvliegen wordt het een primair nest genoemd. Uiteindelijk is dat primaire nest te klein en wordt er gezocht naar een boom in de buurt. Daar wordt er begonnen aan het grote zomernest. Die heb ik in Limburg gezien en kunnen wel de grote van een skippybal aannemen”, vult Kruize aan. In Noordoost-Fryslân zijn de grote zomernesten nog niet aangetroffen. “Maar de vraag is niet of die er komt, maar wanneer die er komt.”
“We kunnen hem niet tegenhouden, maar proberen er wel de handrem op te houden.”
De ongediertebestrijder probeert alles zo veel mogelijk in de hand te houden, maar is ook afhankelijk van meldingen. “Mensen die de Aziatische hoornaar spotten, meld het alsjeblieft op waarneming.nl en zet er een foto bij. We kunnen het niet tegenhouden, maar we proberen er met z’n allen wel de handrem op te houden. De insecten zijn de voet van onze voedselpiramide, de insecten kunnen de jachttechniek van de Aziatische hoornaar niet handelen. Dat baart mij zeker zorgen”, zegt Kruize.
Waar wespennesten veelal worden aangetroffen in spouwmuren, worden nesten van de Aziatische hoornaars vooral buiten aangetroffen. Zo ook in Burgum. “Daar zat het nest in een trottoir-put. De mensen die daar met hun auto overheen reden en vervolgens uitstapten, zijn meermaals gestoken.”
Ferdinand Kruize in gesprek met verslaggever Ben de Jager