AUDIO: Andries Dijkstra weet precies wat de zeearenden in Alde Feanen gegeten hebben · Foto('s): It Fryske Gea
  It Fryske Gea

AUDIO: Andries Dijkstra weet precies wat de zeearenden in Alde Feanen gegeten hebben

donderdag 21 juli 2022

EARNEWALD – De zeearend had dit jaar voor de zesde keer op rij broedsucces in De Alde Feanen. Maar voor het eerst was dit jaar alles wat de zeearenden uitvreten in hun nest te zien met een webcam.

Andries Dijkstra, natuurgids en vrijwilliger bij It Fryske Gea, heeft heel precies bijgehouden wat de zeearenden allemaal hebben gedaan, vertelt hij aan Omrop Fryslân. Bovendien heeft hij gezien hoe het eerste jong afgelopen zondagochtend uitvloog. Beide jongen zijn nu uit het nest verdwenen.

Andries Dijkstra over de zeearenden

Volgens Dijkstra kun je het proces van het uitvliegen van de jonge vogels op twee manieren bekijken: “Aan de ene kant hoe snel we mensen denken dat het gaat gaan, en aan de andere kant wat het beest zelf besluit.”

Door de webcam kon Dijkstra al langer duidelijk zien dat de jongen aan het oefenen waren met vliegen. “Ze noemen dat ook wel ‘helikoptertje.’ Dan zie je ze omhoog gaan, en dan is het beestje bijna uit beeld en denk je: daar gaat hij. Maar nee, dan komen ze toch weer op het nest terecht.”

Honger als motivatie

Om ervoor te zorgen dat de jongen niet te lang veilig onder de vleugels van vader en moeder bleven en op tijd uitvlogen, hadden de ouders wel hun trucjes.

Dijkstra observeerde dat ze de jongen steeds minder eten brachten dan een soort stimulans om zelf te beginnen met jagen. “Ze laten ze niet uithongeren, vooral niet met het warme weer, maar ze proberen de jongen wel uit het nest te krijgen.”

Opvallende eetpatronen

Dat was niet het enige dat opviel bij het observeren van de vogels. Heel secuur heeft Dijkstra de afgelopen weken bijgehouden wat er allemaal op het menu stond van de jongen. Dat waren bijvoorbeeld jonge ganzen, zwanen, meerkoeten en wilde eenden, maar ook hazen en andere dieren.

“Het is ook een groot deel vis dat wordt gebracht. Wat ons echt verbaasd is dat er in die periode 13 grote palingen gebracht werden. Het waren palingen die eigenlijk al zo groot zijn dat ze klaar zijn om via het buitenwater naar de zee te gaan, om zich weg te planten in de Grote Oceaan”, vertelt Dijkstra.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het mannetje aan zo’n grote hoeveelheid palingen is gekomen. “We denken dat die palingen al zo ver waren en de polder uit wilden, dat ze op bepaalde plekken door de natte vegetatie heen zwommen. En dat het mannetje ze daar gezien en gevangen heeft”, vertelt Dijkstra. “Maar helemaal zeker zijn we er niet van.”

De toekomst van de jonge zeearenden

Nu de jongen zijn uitgevlogen, laten ze de vader en moeder nog niet meteen achter. Tot eind november, december blijven ze in de buurt van de polder en leren ze steeds meer om zelf te jagen.

Wanneer ze dat onder de knie hebben, kunnen ze zelf afzetten, waarna ze in hun vijfde levensjaar zichzelf kunnen voortplanten.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on Air!
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?