BUITENPOST – De gemeente Achtkarspelen moet bestuurlijk zelfstandig blijven en de gezamenlijke werkmaatschappij met Tytsjerksteradiel moet worden ontbonden. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met een motie, die het college oproept uiterlijk begin november met een plan van aanpak daarvoor te komen.
De drie coalitiepartijen, CDA, FNP en GBA, dienden de motie samen met de PVV, FVD en zelfstandig raadslid De Vries in. De ChristenUnie, PvdA en GroenLinks stemden tegen. PvdA en GroenLinks hadden eerder al een motie voor fusie met Tytsjerksteradiel ingediend, maar deze werd na de eerste termijn ingetrokken.
Ook al vindt een meerderheid van de partijen dat de werkmaatschappij 8KTD moet worden ontbonden, daar waar mogelijk moet wel worden samengewerkt met andere gemeenten en partners, aldus de partijen. “Op guon gebieten kinne wy gearwurking yn stân hâlde”, volgens Thea Kuipers (CDA). “Op it gebiet fan ict bygelyks, dat kin al miljoenen skele.”
Toch is een bestuurlijke fusie van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel financieel gezien verreweg de beste optie, volgens een eerder gepresenteerd onderzoek van adviesbureau Lysias. Een bestuurlijke fusie zou de gemeenten eenmalig zo’n 3,5 miljoen euro kunnen opleveren, terwijl ontvlechting van de werkmaatschappij incidenteel ruim 8 miljoen euro kost.
De partijen die tegen de motie stemden, zien in eerste instantie veel meer in een fusie tussen Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. “Nu besluiten om de samenwerking te beëindigden heeft ingrijpende gevolgen”, aldus Hink Speulman (PvdA). De PvdA ziet in doorontwikkeling van de werkmaatschappij een logische keuze en continuïteit.
Ook de ChristenUnie ziet niets in ontvlechting. “Dat is ynsidinteel en struktureel miljoenen euro’s djoerder. As je net kieze foar in fúzje, dan moat der bot snijd wurde yn de útjeften. En litte wy leare fan Dantumadiel”, volgens Klaas Sietse van der Wal. “Wy moatte ús krêften no just bondelje”, betoogde Tjitske Veenstra van GroenLinks.
De meeste partijen, zoals de FNP en GBA, waren al maanden duidelijk in hun standpunten. Alleen het CDA leek enige tijd nog te twijfelen. “Mar wy wolle de minsklike maat behâlde. De ynwenners ticht by it bestjoer hâlde. Dêrom wolle wy selsstannich bliuwe”, volgens Kuipers (CDA).
Het is een hele belangrijke beslissing, aldus burgemeester Oebele Brouwer namens het college. “Ik bin bliid dat de stip oan de hoarizon no setten wurdt. Mar it is in beslissing tusken de holle en it hert. Wy as kolleezje lizze de beslissing by de ried.” Brouwer benadrukte wel dat november ‘in hiel strak paad’ wordt voor het realiseren van een plan van aanpak.
De raadsvergadering in Buitenpost werd donderdagavond met bovengemiddelde belangstelling gevolgd. Zo’n dertig mensen zaten op de publieke tribune, maar ook meerdere ambtenaren volgden de bijeenkomst vanuit twee vergaderkamers.
Thea Kuipers van het CDA in Achtkarspelen:
Hink Speulman van de PvdA in Achtkarspelen: