Op vrijdag 4 juni a.s. wordt op het AOC in Buitenpost een dubbel jubileum gevierd. Gedurende de gehele dag zal er aandacht geschonken worden aan het zestigjarig bestaan van de school en aan het feit dat aan diezelfde school 25 jaar geleden ook een MBO-afdeling gestart werd. In het morgenprogramma zal A. van der Ploeg, wethouder van Dongeradeel, een inleiding houden over bedrijfsleven en onderwijs en zal J. Botma, voorzitter van het Oanfitterfûns, de duurzame innovatieve ontwikkelingen in de landbouw belichten. ’s Middag is er een programma voor de leerlingen van de school.
Iets meer dan zestig jaar geleden werd door een aantal leden van de Friese C.B.T.B. een Christelijke Lagere Tuinbouwschool in Buitenpost opgericht. Buitenpost als vestigingsplaats was niet helemaal onlogisch omdat in de regio al sprake was van enige tuinbouw en natuurlijk was in Buitenpost de toen al vermaarde Kruidentuin. De heer Nienhuis werd Hoofd der School en een half jaar later konden de lessen beginnen. Men startte met 22 leerlingen die les kregen in de Gerbozalen aan de Voorstraat in het dorp.
De eerste tien jaar was het leerlingenaanbod echter teleurstellend. Niet alleen de pas opgerichte Tuinbouwschool, ook de Landbouwscholen in de omgeving hadden het zwaar. Halverwege de jaren zestig moest de ene na de andere Landbouwschool sluiten en Buitenpost bleek de langste adem te hebben en werd de enige Lagere Agrarische School ten noorden van de lijn Leeuwarden – Drachten. In 1967 werd er ook een landbouwafdeling aan de school verbonden. Daarna nam het aantal leerlingen snel toe.
Het uit 1951 daterende schoolgebouw, dat in de buurt van de Kruidentuin voor fl19.500,- was gebouwd, het huidige “It Koartling”, werd te klein en in 1968 werd aan de Prof. Wassenberghstraat een nieuw gebouw in gebruik genomen. De school draaide prima en in 1984 werd ook het Kort Middelbaar Agrarische Onderwijs (KMAO) onderdeel van de school. Het blijkt dat de school in een grote behoefte voorziet. In 1985 heeft de school al 410 leerlingen. Het grotendeels houten gebouw uit 1968 is veel te klein geworden en moet nodig worden vervangen. Men besluit een geheel nieuw gebouw te realiseren op de plaats van het oude gebouw. Een cursusjaar lang fietsen de leerlingen van de school van de ene leslocatie naar de andere. Maar het 3,5 miljoen gulden kostende schoolgebouw wordt op tijd gerealiseerd en met ingang van het nieuwe cursusjaar kan men er augustus 1990 gebruik van maken.
In het onderwijs staan de jaren negentig echter in het teken van fusies. Ook het agrarisch onderwijs gaat hierin mee en er wordt in Friesland een AOC (Agrarisch Opleidingscentrum) opgericht. De school in Buitenpost en de meeste andere agrarische scholen in de provincie worden onderdeel van dit AOC. Ook de schoolbevolking verandert sterk. Het aantal meisjes neemt enorm toe. Door de ontwikkelingen in het onderwijs komen er nieuwe vakken op het rooster en de school richt zich niet meer alleen op de agrarische sector. Als gevolg daarvan kunnen de huidige leerlingen doorstromen naar elke willekeurige opleiding. De vooruitziende blik van de oprichters van de Christelijke Lagere Tuinbouwschool heeft geleid tot een bloeiende school voor VMBO en MBO GROEN. Een school met 450 leerlingen, een school waar Buitenpost trots op kan zijn.