Anonieme briefjes verstoren formatie Schiermonnikoog · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Anonieme briefjes verstoren formatie Schiermonnikoog

vrijdag 08 april 2022

SCHIERMONNIKOOG – Hoewel Ons Belang op Schiermonnikoog met de verkiezingen de grootste werd, lijkt het erop dat deze partij niet in het college komt. Volgens informateur Albert Rodenboog werden de verhoudingen verstoord door ‘persoonlijke aantijgingen’ en anonieme briefjes.

In zijn rapport schijft de informateur dat alle drie partijen zorgen hebben over de schadelijke berichten die op het eiland rondgaan. Raadsleden van alle partijen krijgen van buitenaf anonieme berichten, die persoonlijk aan de raadsleden gericht zijn en thuis in de brievenbus of via sociale media verstuurd worden.

‘Persoonlijke aantijgingen’

De briefjes lijken de onderlinge verhoudingen te verstoren. De informateur schrijft over ’tendentieuze berichtgeving’ en over ‘persoonlijke aantijgingen als leugenaar’. Het is niet te accepteren, zegt Rodenboog. “Het maakt ons eiland kapot”, staat in het verslag. Schiermonnikoogs Belang worstelt met de ‘agressieve wijze’ waarop raadsleden bejegend zijn. Na het verkiezingsdebat zijn er briefjes bezorgd en op sociale media en via folders worden partijen op een vervelende manier neergezet. Het is net of er een ‘vierde partij’ is, waar niet open en eerlijk mee gepraat kan worden.

Ons Belang, dat bij de verkiezingen 45 procent van de stemmen kreeg, had het gevoel dat andere partijen ze ervan zouden verdenken dat zij erachter zouden zitten. Maar de partij zegt zelf dat ze er niet bij betrokken is en ook niet weet waar het vandaan komt.

Bespreekbaar maken

Het zit iedereen dwars, schrijft de informateur. Alle partijen zijn bereid om het bespreekbaar te maken. Het voorstel van de informateur is om hier aan het begin van de raadsperiode met hulp van externe begeleiding tijd voor vrij te maken. Met het ook op de verkiezingsuitslag ligt het voor de hand dat Ons Belang in het college komt, maar informateur Albert Rodenboog is ondertussen tot de conclusie gekomen dat dit nog niet zo makkelijk ligt. Ons Belang wil zelf graag besturen, maar het heeft daar met 4 van de 9 zitten nog wel aan andere partij voor nodig.

Te weinig vertrouwen

Ons Belang wil graag met Schiermonnikoogs Belang, maar die fractie voelt onzekerheid bij de samenwerking. De programmatische verschillen zouden niet al te groot zijn, breekpunten zijn er ook niet. Maar de andere twee partijen willen ‘om diverse redenen’ niet met Ons Belang, schrijft de informateur. Het belangrijkste punt is het ontbreken van vertrouwen.

Het is nu aan de tweede partij, Samen voor Schiermonnikoog, om een formateur te zoeken. Zij zullen dan een coalitie vormen met Schiermonnikoogs Belang. Volgens de informateur is er openhartig gesproken.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?