LEEUWARDEN – Een verslaving is een complexe aandoening waarbij iemands gedrag en functioneren steeds meer wordt beïnvloed, met grote gevolgen voor de omgeving. Het kan onder andere een negatieve impact hebben op iemands relaties, werk of school, de gezondheid en financiën. Bij de behandeling van een verslaving kan privacy van groot belang zijn. Anonimiteit geeft iemand onder andere innerlijke rust en creëert een veilige omgeving waarin iemand geen last heeft van druk (en meningen) door mensen uit de eigen omgeving of buitenwereld. In dit artikel wordt besproken welke voordelen anoniem afkicken kan hebben en worden de mogelijkheden ervan uitgelegd. Ook wordt advies gegeven over hoe je een anonieme behandeling kunt beginnen en worden de mogelijkheden om af te kicken in het buitenland besproken.
Anoniem afkicken betekent dat je voor een verslaving of problematisch gebruik van alcohol of drugs wordt behandeld zonder dat je persoonlijke identiteit wordt gedeeld met medepatiënten, de buitenwereld of zelfs de behandelaar(s). Schuld en schaamte kunnen een grote rol spelen in het vermijden van hulp bij een verslaving, waardoor de verslavingsproblematiek vaak steeds erger wordt. De optie om anoniem af te kicken maakt hulpverlening laagdrempeliger en helpt mensen om problematisch gedrag, zoals excessief gokken, drinken of gebruik van drugs, aan te pakken.
De voordelen van anoniem afkicken zijn onder meer de privacy en vertrouwelijkheid, waardoor mogelijke reputatieschade van een behandeling kan worden voorkomen. Ook kan anoniem afkicken helpen met een behandeling doordat het een veilig gevoel geeft en iemand in staat stelt zich volledig te focussen op herstel, zonder druk van anderen.
Mogelijke voordelen van anoniem afkicken zijn:
Er zijn verschillende mogelijkheden voor anoniem afkicken, waaronder speciale afkickklinieken in het buitenland zoals in Zuid-Afrika, online behandeling en individuele therapieën op anonieme basis. De keuze voor en geschiktheid van een programma of behandeling is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de verslaving. Het is ook belangrijk om te controleren of een zorgverzekeraar een behandeling gedeeltelijk of volledig vergoedt.
Anonieme afkickklinieken bieden verslavingszorg in een omgeving waarin de privacy gewaarborgd is. Vaak volgt iemand dan voor enkele weken of maanden een intensief behandelprogramma op locatie, zoals afkickkliniek Cherrywoodhouse in Zuid-Afrika. De anonimiteit wordt gewaarborgd door strikte protocollen met betrekking tot privacy en vertrouwelijkheid, waardoor persoonlijke informatie en identiteit van de deelnemers aan het behandelprogramma vertrouwelijk worden behandeld en niet mogen worden gedeeld zonder hun uitdrukkelijke toestemming.
Iemand kan ook anoniem afkicken via een online hulpprogramma of door deelname aan online zelfhulpgroepen. Een online behandeling vindt op afstand plaats, waarbij (meestal een vaste) behandelaar advies en begeleiding biedt in de behandeling van problematisch drugs- of alcoholgebruik of een andere gedragsverslaving. Bij online hulp is er een grote rol weggelegd voor zelfstandig herstel, omdat iemand niet onder direct medisch toezicht staat of hands-on begeleiding krijgt in het omgaan met afkickverschijnselen en motivatieproblemen. Een behandelaar zal tijdens een online behandeling bijvoorbeeld opdrachten geven waar iemand op eigen gelegenheid mee aan de slag moet gaan.
Wanneer een verslavingsprobleem ook voor de eigen omgeving verborgen wordt gehouden, moet iemand zonder de steun van een ondersteunend netwerk aan vrienden en familie proberen te stoppen met bijvoorbeeld drinken, drugs of gokken. Deelname aan (online) zelfhulpgroepen kan hierbij helpen. Organisaties zoals Anonieme Alcoholisten (AA) bieden bijvoorbeeld een ondersteunende omgeving waarin iemand zijn ervaringen kan delen en herstel kan bevorderen zonder de eigen identiteit bekend te maken.
Bij anonieme individuele therapieën en consultaties houdt iemand zijn identiteit verborgen voor een therapeut of counselor. Dergelijke therapieën en consultaties kunnen worden aangeboden via verschillende kanalen, zoals online platforms voor therapie, telefonische counseling of face-to-face sessies waar de therapeut of counselor tijdens gesprekken geen persoonlijke identificerende informatie ontvangt.
De eerste stap om te beginnen met anoniem afkicken is erkenning en motivatie. Alleen wanneer iemand erkent dat er sprake is van een probleem en gemotiveerd is om dit te veranderen, kan hulp (anoniem of niet) effectief zijn. Hierna kan onderzoek worden gedaan naar anonieme behandelprogramma’s die beschikbaar zijn in de omgeving of geschikt zouden zijn voor jouw situatie.
Het is raadzaam om hier informatie over te winnen bij professionals op het gebied van verslavingszorg, bijvoorbeeld via een huisarts die een geheimhoudingsplicht heeft en je persoonlijke informatie vertrouwelijk houdt. Deze professionals kunnen ook aanraden om bijvoorbeeld alleen een intensief behandelprogramma te volgen op locatie, in plaats van een online behandeling op afstand.
Belangrijke factoren om in overweging te nemen bij het kiezen van een anoniem behandelprogramma zijn:
Professionele hulp en ondersteuning tijdens het anoniem afkicken is van groot belang. Professionals kunnen je helpen bij het stellen van realistische doelen, het ontwikkelen van een behandelplan dat past bij jouw specifieke behoeften, het bieden van copingstrategieën en het ondersteunen van jouw herstelproces. Zij kunnen ook verwijzingen bieden naar geschikte anonieme behandelprogramma’s en andere relevante diensten.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.