VV Anjum slaat toe in de slotfase · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

VV Anjum slaat toe in de slotfase

zaterdag 23 april 2016

De wedstrijd Anjum – Wykels Hallum was vooral van belang voor de thuisclub. Met zes punten voorsprong op de nummer elf en met nog vier wedstrijden voor de boeg is de equipe van Jacob Postma nog niet zeker van prolongatie van het derdeklasser schap voor het volgende voetbalseizoen. Een overwinning zou meer dan welkom zijn.

Voor de gasten uit Hallum is de kompetitie bijzaak. Met de tweede periodetitel op zak en de titel uit zicht maken de Hallumers zich op voor het toetje dat nacompetitie heet. Na negentig minuten spelen op het koude, maar zonnige Kolkenfjild te Anjum waren het de gastheren die aan het langste eind trokken. Een 0-1 achterstand werd in het slotkwartier omgebogen in een 2-1 overwinning.

Aftasten
Het eerste kwart van de wedstrijd tussen de nummer negen en drie van de ranglijst was er één van aftasten. Beide teams gaven elkaar geen duimbreed toe. Er gebeurde weinig voor beide doelen. Toch was de leidsman genoodzaakt om in de beginfase twee gele kaarten te trekken voor spelers van Wykels Hallum. De charges waren te fel en vonden zoals vele duels op het middenveld plaats.

Aantrekkelijk
In het laatste gedeelte van het eerste bedrijf viel er voor de toeschouwers meer te genieten. De thuisclub kwam enkele keren gevaarlijk voor het Hallum doel. Keeper Desmond Lauwerens zal er geen slapeloze nachten van hebben gehad. Toch liet het duo Johan Boersma en Sietze Jansma duidelijk merken dat alleen een overwinning de withemden tevreden zou stellen. Tot tweemaal toe wist eerstgenoemde Sietze Jansma in stelling te brengen. Of keeper Lauwerens stond in de weg, of het doel werd te hoog gezocht. Na ruim een half uur leek Anjum op een 1-0 voorsprong te komen toen Johan Boersma de bal na een individuele actie voorbij de Wykels sluitpost schoot. Op het laatste moment werd de bal uit de doelmond gekopt door Jordi ten Kate.

Wykels op voorsprong
Het eerste wapenfeit van de gasten leverde bijna een voltreffer op. Het schot van Erik Niemarkt verdween echter al stuiterend en buiten bereik van keeper Lolke Dijkstra naast het Anjum doel. Toch zouden de manschappen van Wibo de Brouwer nog voor de pauze genadeloos toeslaan. Een vrije trap vanaf het middenveld kwam op het hoofd van Kevin Dijkstra. Zijn kopbal verdween tergend langzaam en met een grote boog over keeper Dijkstra in het Anjumer doel. Het doelpunt kwam letterlijk uit de lucht vallen. Anjum ging dus rusten met een 0-1 achterstand. Wanneer Stephan Overkempe echter een voorzet van Brandt Schaap niet over maar in het doel had geschoten, ja dan was Anjum met 1-1 aan het kopje thee begonnen. Niets was minder waar. Anjum moest op jacht naar de gelijkmaker. Er waren nog precies 45 minuten te spelen.

Wykels gevaarlijk
Met een stevige wind in de rug begonnen de gasten aan het tweede bedrijf. Met name de vrije trappen vanaf het middenveld leverden hachelijke momenten op voor het Anjum doel. Meestal kwamen de Hallumers een teenlengte tekort om de wedstrijd “in het slot te gooien”. Zo waren Bjorn Dijkstra, Gwen Dijkstra, Pieter Dijksta en Eise de Vries dichtbij een tweede treffer. Gescoord werd er niet.Anjum was in deze fase van de wedstrijd de onderliggende partij. Het leverde echter wel een goede kans op voor Sietze Jansma. De Anjum spits wist de afgemeten voorzet van Brandt Schaap niet te verzilveren.

Gelijkmaker
Het laatste kwart was aangebroken. Trainer Jacob Postma bracht A junior Jan Tijtsma in het veld voor de licht geblesseerde Sietse Jansma. Anjum kwam met enige regelmaat voor het Wykels Hallum doel. In de 73ste minuut moest Wykels Hallum verdediger Sieger de Vries het antwoord schuldig blijven na een demarrage van Stephan Overkempe. Een lichte overtreding binnen de beruchte lijnen leverde een strafschop op voor de withemden. Pope Bauke Holwerda stuurde keeper Lauwerens de verkeerde kant op en bracht Anjum op 1-1. Nog geen vijf minuten later was het andermaal Pope Bauke Holwerda die van zich deed spreken. Deze keer kopte hij een inzet van Doeke Yska van de doellijn. Anjum kwam met de schrik vrij. Aan de andere kant mochten de gasten blij zijn dat de leidsman niet voor de tweede maal de bal op elf meter legde, toen Jan Tijtsma onreglementair onderuit werd gehaald.

Anjum slaat toe
Beide teams waren niet tevreden met de 1-1 tussenstand. Een spannende slotfase was het gevolg. In de 83ste minuut scoorde Wykels Hallum direct uit een corner. Helaas voor de gasten en gelukkig voor de Anjumers keurde scheidsrechter Kraan deze treffer af na een overtreding op keeper Lolke Dijkstra. De tegenaanval zorgde voor enorme blijdschap in het Anjum kamp. Een voorzet van Johan Boersma belandde voor het rechterbeen van de inlopende Stephan Overkempe. Wat in de slotfase van de eerste helft niet lukte, daar slaagde Anjums topscoorder in de 84ste minuut wel voor de begeerde treffer. En wat nog belangrijker was, de drie punten konden bijgeschreven worden. Zaterdag speelt Anjum de uitwedstrijd tegen Dokkum. Bij winst is Anjum zeker van prolongatie van het derde klassersschap. Aanvang 14.30 uur.

Anjum- Wykels Hallum 2-1
Scheidsrechter: M.D.Kraan te Scheemda
Wedstrijdbal aangeboden door: Jan Jansma scheepsbetimmeringen Lauwersoog.
Pupil van de week: Marije Holwerda. ( ME1)