VV Anjum doet goede zaken in Opende · Foto('s):

VV Anjum doet goede zaken in Opende

maandag 11 april 2016

De belangen van de wedstrijd Opende – Anjum waren (vooraf) duidelijk. Twee teams op jacht naar de drie punten. Voor Opende zou dit een prachtig resultaat zijn in de strijd om directe degradatie naar de vierde klas te voorkomen. Voor Anjum zou een overwinning enorm welkom zijn om zich te vrijwaren van p/d wedstrijden.

Opende sprokkelt de laatste weken de punten bij elkaar, terwijl voor Anjum de laatste twee wedstrijden verloren gingen. Na afloop van een sportieve ontmoeting gingen de withemden tevreden richting Kolkenfjild. Een lastige uitwedstrijd leverde uiteindelijk de zo gewenste drie punten op. Voor opende waren de druiven zuur. Schorsingen en blessures spelen het team van Wietse van der Veen parten, juist in een periode waarin de “punten duur zijn”.

Van de lijn getrapt
De eerste wapenfeiten van dit belangrijke duel vielen te noteren aan Opende zijde. Een lastig schot van Jarmo Westerhof werd keurig verwerkt door keeper Lolke Dijkstra. Vervolgens werden de manschappen van oud Anjum trainer Wietse van der Veen gevaarlijk via enkele corners. De Anjum verdediging kwam met het nodige kunst en vliegwerk met de schrik vrij. Zo moest Pope Bauke Holwerda de bal van de lijn trappen na een inzet van Arnold Oosterbaan. Het zou niet bij deze ene keer blijven. Anjum was wakker geschud en liet vervolgens ook van zich spreken. Na een goede individuele actie van Sietze Jansma werd de bal ook aan Opende zijde van de lijn getrapt door verdediger Wietse Eringa. Halverwege de eerste helft werd de bal voor de derde maal van de lijn verwerkt. Dit maal belette Anjum verdediger Anne Jan Tijtsma een openingstreffer van Opende door een inzet van andermaal Arnold Oosterbaan net voor het passeren van de doellijn op de juiste manier uit te verdedigen.

Opende met tien man: Anjum op 0-1
Na 22 minuten spelen moest Opende noodgedwongen verder met tien man. Na een overtreding op het middenveld door een Anjum speler,en dus een vrije trap voor de thuisclub, maakte Koen Post een trappende beweging richting een Anjum speler. Een directe rode kaart was het gevolg. Nog geen twee minuten later  sloeg Anjum  genadeloos toe. De andermaal goed spelende Andre Braaksma verzond een prachtig passje richting Stephan Overkempe. Anjums topscoorder wist zich een weg te banen door de Opende verdediging en scoorde uiteindelijk de 0-1. Een bevrijdende goal. Het laatste kwart leverde enkele mogelijkheden over en weer op. Anjum kon geen gebruik maken van de man meer situatie. Integendeel, de beide teams waren aan elkaar gewaagd. Gescoord werd er niet.

Anjum vergeet te scoren
Na de pauze was Anjum in het eerste kwart heer en meester. Het was een klein wonder dat de ruststand van 1-0 halverwege het tweede bedrijf nog steeds op het scorebord stond. Maar liefst zes goede mogelijkheden leverden geen tweede doelpunt op voor Anjum. Het vizier stond net niet scherp genoeg, of keeper Eppie Pijpker stond letterlijk in de weg bij kansen/schoten van Johan Boersma, Stephan Overkempe, Sietze Jansma en Pope Bauke Holwerda. Maar ook in deze periode werd een bal van de lijn getrapt. Na een voorzet wist Minne Zijlstra de bal onder controle te brengen. Zijn inzet werd op het laatste moment door keeper Pijpker van de doellijn getrapt.

Anjum op 0-2: Opende met negen man
Na 73 minuten spelen maakte Stephan Overkempe aan alle onzekerheid een einde door een voorzet van Sietze Jansma onberispelijk en onhoudbaar achter de Opende keeper te koppen. Direct na de aftrap incasseerde Opende speler Edwin Elzinga zijn tweede gele kaart na een overtreding op het middenveld. Het geplaagde Opende moest verder met negen spelers. Het geloof in een goed resultaat verdween als sneeuw voor de zon. Voor de Anjumers brak de zon door. De 0-2 voorsprong kwam niet meer in gevaar. Beide teams kregen nog wel  mogelijkheden op een treffer. Zo redde Wiebe Dijkstra andermaal op de lijn na een solo van Jarmo Westerhof. (de derde keer in deze wedstrijd.) Aan de andere kant was het invaller Jan Tijtsma die na een lange sprint op het laatste moment werd gestuit door keeper Pijpker.

Conclusie
Na deze overwinning bij Opende heeft Anjum zes punten voorsprong op de nummer elf van de ranglijst. Met nog vier wedstrijden voor de boeg blijft het spannend onderin de derde klas B. De komende weken zullen beslissend zijn wie er rechtstreeks gaan degraderen en welke twee teams p/d wedstrijden spelen. Waarschijnlijk valt de beslissing op de laatste speeldag. Op het programma de komende weken veel onderlinge ontmoetingen tussen de betrokken clubs. Anjum is nog niet zeker van lijfsbehoud, maar de overwinning was meer dan welkom. Na een vrije zaterdag, speelt Anjum op 23 april de thuiswedstrijd tegen Wykels Hallum. Aanvang 14.30 uur.

Opende – Anjum: 0-2
Scheidsrechter: W.Wiersma