AMELAND – Het landelijke verbod om te schieten op konijnen moet op Ameland niet meer gelden, vindt de Vereniging Behoud Amelander Cultuur Medegebruik (VBA ), dat schrijft Omrop Fryslân. Volgens de vereniging gaat het helemaal niet slecht met het konijn, schieten zou zelfs goed zijn voor de stand van de konijnen, schrijft de vereniging in een brief aan natuurminister Van der Wal.
Ameland is een Natura 2000-gebied, waar bepaalde gebruiken niet meer uitgevoerd mogen worden, zegt voorzitter Martin Oud van de VBA. “Twintig jaar terug moesten wij al onze cultuurhistorische gebruiken inbrengen bij Natura 2000. Met alle Amelander verenigingen hebben we aan tafel gezeten en besproken wat ons cultuurhistorisch medegebruik is: bramen zoeken, mossels zoeken, garnalen kruien, dat hebben we allemaal ingebracht.”
Ieder jaar minder
Maar de regels lijken strenger te zijn geworden met de jaren: “Tot onze verbazing snoepen ze er jaar na jaar wat af. Op een gegeven moment mochten we geen vis meer vangen op het strand, in het Waddengebied geen netjes meer zetten, niet meer op konijnen jagen.” Daarom is drie jaar geleden de VBA opgericht, uit onvrede over hoe Natura 2000 in de praktijk uitpakt. Oud wil dat er meer naar de eilanders wordt geluisterd wat betreft de natuur. “Wij weten als eilanders of het goed of slecht gaat. Afgelopen jaren was er een VHS-ziekte onder de konijnen, wat een zware ziekte is. Dan spreek je met elkaar als jagers af: we schieten niet veel konijnen, want er zijn niet veel. Afgelopen twee jaar zie je de stand weer omhoog klauteren. Dan vinden wij dat we weer konijnen kunnen schieten.”
Met eilanders om tafel
De VBA zegt zelf dat afschieten goed is voor de stand van de konijnen en denkt dat er een rechtstreeks verband is met het ontstaan van ziektes. “Het is zo dat als je konijnen niet bejaagt, ze weinig jongen krijgen. Als je ze wel bejaagt, krijgen ze vier tot acht jongen. Door ziektes en jagen blijven er twee of drie over, die weer voor reproductie kunnen zorgen. Als je te veel hebt, krijg je op een gegeven moment een zware ziekte en houd je niks over.” De vereniging wil dat er opnieuw gekeken wordt naar het cultuurhistorisch medegebruik en dat er met de eilanders om tafel wordt gezeten. “En dat er beter per Natura 2000-gebied wordt bekeken wat er moet gebeuren, zegt Oud.